Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Finskt vårdlärarbesök i äldreförvaltningens verksamheter

Wanida Teerabot från Seinäjoki från Österbotten i Finland gör sin åtta veckors praktik på dagverksamheten Gnistan i Brandbergen. Nyligen var hennes vårdlärare från Finland, Anna-Liisa Perälä här och hälsade på. Hon besökte även hemtjänsten, centrumvux, träffpunkten i Brandbergen samt Hagagårdens vård- och omsorgsboende. Självklart passade vi på att ställa några frågor till Anna-Liisa.

Hur uppkom samarbetet mellan Yrkesskolan Sedu i Seinäjoki och Haninge kommun?
–Min elev Wanida Teerabut ville söka praktikplats i Haninge kommun, detta eftersom hon har kontakter i Stockholmsområdet. Vår internationella koordinator Tanja Rajala kontaktade då Yvonne Nyman, äldreförvaltningens praktiksamordnare och tillsammans så löste de detta. Jag och Yvonne Nyman har sedan dess haft löpande kontakt.

Anna-Liisa, vad tar du med dig från besöket på äldreförvaltningen?
–Det jag uppmärksammade var att det fanns ett lugn på boendet, träffpunkten och på dagverksamheten. Jag såg också att personalen tog sig tid för de äldre och min upplevelse var att personalen inte var stressade.

Vad anser du skiljer sig åt mellan svensk och finsk äldreomsorg?
–Känslan som jag har kvar är att i Sverige ger man kunden mer tid. I Finland talar man hela tiden om brådskan. I Haninge möttes kunden generellt utan jäkt och fick själv välja mycket mer, exempelvis vad man vill ha till frukost och när de skulle äta. I samband med de dagliga aktiviteterna utgick man från kundens egna behov.

Kommer ni att fortsätta samarbetet med Haninge kommun?
–Jag hoppas det och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020