Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nyfiken på Magnus Runesson

Lär känna vår nya planchef Magnus Runeson. Var har Magnus arbetat tidigare, vad gör honom gladast på jobbet och vilka utmaningar har avdelningen under 2018?

Välkommen Magnus till Haninge kommun och till oss på Stadsbyggnadsförvaltningen. Berätta hur känns det att vara här?

- Jag är jätteglad att vara här. Att vara planchef i Haninge kommun är rent av ett drömjobb. Jag vill arbeta med långsiktig stadsplanering och med frågor som känns nästan omöjliga att lösa. Eller de är inte helt omöjliga att lösa. Vi kan alla bidra genom att åka kollektivt och köra mindre bil men för mig i mitt jobb kan jag och avdelningen bidra på en helt annan nivå – vilket känns fantastiskt.

Var kommer du från senast och vad tar du med dig?

- Nu senaste var jag på Sweco och arbetade som konsult. Jag gjorde ungefär samma sak men upplevde konsultrollen som hattig. Ofta får man hoppa in i ett projekt, sätta sig in i det och då bli väldigt engagerad för att i nästa stund känna att mattan rycks undan för att ett avtal har löpt ut. På Sweco kunde man också arbeta med flera kommuner samtidigt som emellanåt blev rörigt.

- Innan dess arbetade jag på kommun i Småland. Där hade jag olika roller såsom bygglovschef, stadsarkitekt och samhällsplaneringschef.

Varför arbeta i en kommun?

- Min tid på Sweco har gett mig mycket erfarenhet. Jag har dock saknat att arbeta kommunalt och ha att ha kontinuitet i arbetet.. Här i Haninge har jag möjlighet att scanna av områden och lära mig mer. Variationen av stationsområden, stadsdelar och alla skärgårdsöar gör det mer spännande. Jag tycker också om att blicka tillbaka på det som varit, ta del av historien. Har man det med sig i bagaget är det lättare att arbeta framåt.

Vilken är din största styrka som planchef?

- Jag tror att detaljkunskapen ger mig trygghet. Som arkitekt så har jag ritat något och sedan förverkligat det. Ritade jag inredning då byggde jag inredningen. Ritade jag kök så byggde jag köket. Ritade jag en villa så var jag med och såg till att den blev byggd. Att ha kunskap och insikt i att varje linje som ritas betyder något.

- Att jobba i mindre skala var länge roligt men när mina projekt växte och så småningom nådde stadsdelskala så fanns det ingen återvändo från stadsplaneringen.

Vem är du? Hur skulle dina tidigare kollegor beskriva dig?

- Ofta får jag höra att jag är en visionär. En person som har velat genomföra mycket. Jag är beredd att hålla med. Jag har ju levt hela kedjan, sett hur projekt växt fram, från att vara visionär till att sätta sista spiken i panelen. Något jag inte får höra lika ofta dock det är just att jag är en person som kan traggla genom saker, driva på och aldrig ge upp. Det hoppas jag få bevisa i min roll här.

Känner du till Haninge sedan innan? Har du kanske något smultronställe här?

- Nej, inte så mycket. Jag har vänner på Dalarö men visste inte tidigare att det var en del av Haninge. Det är svårt att säga vilket som är mitt smultronställe. Det finns så mycket olika områden och var och en av dem har något speciellt.

Vad gör dig glad i ditt arbete?

- Det är medarbetarna. Att få se dem växa och våga ta sig an nya större uppgifter. För mig är det viktigt att medarbetare får utmaningar som de lyckas med men också att de känner att det är okej att misslyckas. Vi lär oss av det tillsammans och går vidare. Självklart är det också extra peppande när jag får feedback på att de trivs på avdelningen.

Vad tror du planavdelningen har för utmaningar under 2018?

- Vi har idag en lång lista på vad vi ska göra. Vår stora utmaning är att prioritera mellan uppdragen. Det är viktigt att vi jobbar med projekt som ger högst utväxling för kommunen i stort. Vi måste väga dessa givetvis mot de individuella intressena. En annan utmaning är att ha en bra samordning mellan avdelningarna och förvaltningarna samt att vi gemensamt går i samma takt.

Om du skulle vara en krita i en ask, vilken färg skulle du vara?

- Grön.

Vad tänker du när du säger grön?

- Jag tänker att vi under en längre period har spridit ut samhällskroppen som en formlös amöba. Den har fått växa helt obehindrat ut över landskapet. Vi behöver vara väldigt rädda om den natur vi har och istället förtäta i redan befintliga strukturer. Det kan vara smärtsamt men vi måste göra det för att värna det som inte är bebyggt idag. Vi behöver vara rädda om åkermarken, naturmarken och alla gröna strukturer därför valde jag en grön krita.

Vad gillar du att göra på fritiden?

- På fritiden går jag ofta på dans- och konstföreställningar. Jag träffar vänner och lagar mat. Sen är jag väldigt intresserad av inredning och arkitektur. Min man och jag går ofta och shoppar second hand. Det vi köper fixar vi till eller kanske målar om. Det är sällan vi köper någon ny inredning.

Till sist, har du någon favoritstad utanför Sverige?

- Tel-Aviv, vi bor delvis där då min man kommer därifrån. Han är dansare och åker dit några fler gånger per år än jag och turnerar/undervisar . Jag gillar maten, Bauhaus-arkitekturen, att det är varmt och så de fina stränderna. Men Israel är också givetvis samtidigt en svår utmaning på många plan för en liten Smålänning.

Kuriosa om Magnus:

• Tar hand om kvigor på sin gård i Småland varje helg under sommarhalvåret.
• Har bott sju år i London.
• Pendlar mellan Småland, Stockholm och Tel-Aviv.

Några snabba frågor:

Stad / Landsbygd – Södermalm
Bok / Film
Sommar OS / Vinter OS – Jag hatar idrott
Lägenhet / Hus
Innelunch / Utelunch
Kaffe / Te

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020