Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Park och natur skapar snackisar i Haninge

Det är en otrolig färgprakt som vi har mötts av här i Haninge under Tulpanfestivalen. Ett arrangemang som innehöll både en branschdag för fackfolk från hela landet samt en festdag för invånarna. ”Det är så trevligt att vara på Poseidons torg nu”, ”Det händer så mycket bra saker i Haninge och efter sommaren är det festligheter igen, kul!”, ”Kan pop up-parken vara kvar?” är några av de reaktioner vi fått under festivaldagen och i sociala medier.

Välkommen till Haninge – ett Haninge som blomstrar, så inledde Meeri Wasberg (S) kommunstyrelsens ordförande sitt välkomsttal på branschdagen för trädgårdskännare. Att kommunen nu nått 88 000 invånare har nog inte gått någon förbi. Meeri framhöll också att det är viktigt att förgylla våra mellanrum nu när vi bygger stad. Något som vi gör med bland annat en tulpanfestival. Haninge skapar det goda livet i staden – även under byggnation.

Park och natur på stadsbyggnadsförvaltningen har inför årets tulpanfestival planterat över 450 000 lökar runt om i kommunen. Lökarna planterades för hand under september förra året. Nu har de äntligen tittat fram och responsen från allmänheten har varit enorm.

- Det är det här vi jobbar för, att alla Haningebor ska få njuta av vackra planteringar i närliggande omgivning. När allmänheten är ute, ser glada och lyckliga ut och även tar påhittiga selfie-bilder tillsammans då känner jag att vi har lyckats. Tillsammans med mina duktiga kollegor har vi skapat dessa mellanrum som är tillför alla att njuta och få ta del av, säger Petra Lindvall stadsträdgårdsmästare.

Att skapa snackisar är något park och natur har gjort tidigare. De sådde till exempel sommarängsblommor i kommunens trafikrondeller för några år sedan och fick mycket beröm. Det blev även ett uppskattat inlägg på kommunens Facebook-sida.

- Det är fantastisk roligt att se vilken bra spridning vi får på våra Facebook-inlägg och dessutom få ta del av alla de kommentarer som kommer in. Tänk vilka engagerade Haningebor vi har. De har bland annat frågat hur man sår dessa frön hemma. Mitt bästa minne är när en kvinna hörde av sig för att fråga om hon fick plocka några av blommorna till sin brudbukett, säger Petra Lindvall.

Vid ett annat tillfälle hörde en medborgare av sig för att höra om Petra ville se planteringar i en rondell från ett annat perspektiv, nämligen från hennes balkong. Petra var inte sen att tacka ja.

-  Självklart, det är enormt glädjande när de hör av sig. Att vi kan få medborgare att bli glada och dessutom höra av sig till oss. Ja då har vi lyckats med vår ambition att skapa en snackis.

Om Petra och kollegorna på parkavdelningen har fler snackisar på gång, återstår att se.

I tulpanfestivalens tipspromenad fanns en öppen fråga som löd: Vad skulle du vilja se i Haninge om tio år?

Här är några av svaren:

- Bassängbad för stora och små i Eskilsparken
- Saluhall
- Drive in bio / utebio
- Solpaneler på offentliga byggnader
- Återkommande blomsterfestival
- En biograf
- Byt namn på pendeltågsstationen till Haninge
- Jazzklubb

Vandrande tulpandag

Planeringen för årets Tulpanfestival började redan förra två år sedan då Petra, efter visst lobbyarbete, fick en förfrågan från Verver Export om att vara värd för kommande tulpanfestival. En dag där branschfolk bjuds in för att ta del av vackra planteringar och även få inspirationsföreläsningar. I anslutning till branschdagen bjuds allmänheten in till att få ta del av alla vackra arrangemang. Tulpanfestivaldagen marknadsfördes första gången i samband med Haninge gatufest.


Branschdagen anordnas vartannat år och har tidigare varit ibland annat städerna Ängelholm, Halmstads, Uppsala, Karlstad och Stockholm.

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020