Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge inleder långsiktigt samarbete med Peter Forsbergs bolag

Haninge kommun är inne i en intensiv period av tillväxt. Kommunen växer och ett av de långsiktiga målen är att kommunens olika delar ska utvecklas på ett långsiktigt och hållbart sätt för både människor och miljö.

Foto: David Bicho

Haninge kommun går nu in i två olika projekt tillsammans med samarbetspartner Fopha Invest som ägs och drivs av sportprofilen Peter "Foppa" Forsberg.

Haninge kommun ska tillsammans med Peter Forsbergs bolag utveckla Torvallaområdet, öster om Haninge centrum till en stadsdel med en tydlig idrotts-, kultur- och evenemangsprofil. Visionen innebär att Torvalla blir ett välkomnande och livfullt evenemangs- och rekreationsområde med närhet till skolor, möjligheter till olika sportaktiviteter, kultur och umgänge. Avtalet ger också företaget option på byggande av nya bostäder i Torvalla i samarbete med andra fastighetsbolag.

Samarbetet med Peter Forsberg och hans företag kring Torvallaområdet har växt fram som en fortsättning på det avtal om samarbete som träffades mellan Haninge kommun och Peter Forsbergs företag för ett år sedan om utvecklingen av Årsta. Kommunens framtidsvision för Årsta slott är att ge Haningeborna och andra besökare tillgång till natur- och kulturnära rekreation med tillfällen för picknick, bad, golf eller andra fritidsaktiviteter, liksom möjlighet till övernattning. Precis som i Torvalla ger avtalet Fopha Invest option på byggande av bostäder i ett område norr om Årsta havsbad, under förutsättning att en överenskommelse träffas med de lokala markägarna.

De båda satsningarna kommer att väga tungt för Haninges kommande utveckling. Rent konkret kommer samarbetet med Fopha Invest att innebära att Årsta utvecklas långsiktigt, något som förut varit en svår ekvation och det rimmar också med kommunens strategi för framtiden och hur kommunen ska se ut 2030; en aktiv och engagerad kommun med 105 000 invånare.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020