Nominera till Haninge arkitekturpris
Har du en favoritbyggnad, tillbyggnad eller offentlig plats som du tycker borde få vinna Haninge arkitekturpris? Det kan till exempel vara en ny byggnad, lekpark eller ett attefallshus som färdigställdes i vårt växande Haninge under år 2015-2017. Ta chansen att vara med och uppmärksamma god arkitektur i Haninge.
Årets Haningebyggnad blir Haninge arkitekturpris
Under året har priset fått ett nytt namn – Haninge arkitekturpris. Det tidigare namnet Årets Haningebyggnad gav ett intryck om att endast innefatta byggnader. Det är dock byggnader, tillbyggnader och offentliga platser som kan nomineras till detta pris. Genom det nya namnet blir det tydligare att även torg, parker och andra anläggningar vara med och tävla.
Framöver är målet att Haninges arkitekturpris ska delas ut varje år utifrån att det finns alltfler byggnader, tillbyggnader och offentliga platser av kvalitet som nu färdigställs i den rådande tillväxttakten.
- Haninge växer och vi vill växa med kvalitet för att skapa ett attraktivt Haninge. Arkitekturpriset är en möjlighet att ge ett pris till den byggnad, tillbyggnad eller offentliga plats som verkligen bidrar till trivsel, identitet och stolthet för vår kommun. Därför vill vi få in så många nomineringar och röster som möjligt från invånarna för att få fram de där projekten som berör lite extra, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt.
Tidigare vinnare
År 2016 var det tre spännande projekt som juryn valde ut från kommuninvånarnas nomineringar. Vattentornen, Fredrika Bremergymnasiet och gamla kommunhuset. Invånarna röstade sedan fram de ombyggda vattentornen i Handen som vinnare.
Arkitekter för projektet var Frida Jahnmatz och Tove Leander på HMXV arkitekter och beställare Haninge kommun / stadsbyggnadsförvaltningen.
Motiveringen var:
Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling som resulterade i det nominerade förslaget. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.
Senast uppdaterad: 23 juli 2020