Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Fyrahundra av sommarens feriepraktikanter har tecknat anställningsavtal

Haninge kommun fick in 601 ansökningar om feriepraktik inför sommaren 2018. Av dem hade 477 inte tidigare haft någon feriepraktik och var därför prioriterade att få en plats. Totalt har 544 ungdomar fått ett erbjudande om feriepraktik och 57 ungdomar står på reservlista.

Unga feriepraktikanter väntar på att få signera avtal Unga feriepraktikanter väntar på att få signera avtal Foto: Åsa Rufelt

”Målet var att kunna erbjuda femhundra ungdomar feriepraktik i sommar och detta mål har alltså överträffats med råge. Jag är mycket glad att så många Haninge-ungdomar kan få en första anställning och viktig arbetslivserfarenhet”, säger Petri Salonen, (C) kommunalråd och ordförande i socialnämnden. 

Den 17 maj fylldes kommunhusets ljusgård av unga då arbetsmarknadsenheten ordnade kontraktsskrivning för drygt fyrahundra feriepraktikanter. Haninge kommuns HR- avdelning var på plats och informerade ungdomarna om vilka krav och förväntningar, skyldigheter och rättigheter de kan förvänta sig som arbetstagare, allt för att de ska vara rustade inför sina feriepraktikveckor. 

”Ungdomarna kommer att bli väl omhändertagna, vi har utbildat 28 personer i vår Växa-kurs, en handledarutbildning  som ger kunskaper inom bland annat regler, rutiner och bemötande för de som ska ta emot anställda för feriepraktik, arbetsträning eller annan praktik.”, berättar Karolina Boström, kommunens samordnare för feriepraktik.  ”Dessutom kommer vi att förse ytterligare 100 handledare med en kortare utbildning om lagar och regler gällande ungdomar och arbetsmiljö, så att de ska känna sig redo att erbjuda feriepraktikanterna ett lyckat första möte med arbetslivet.” 

Kasper Rosén har fått feriepraktikplats på fritidsgården Åbygården, där han börjar redan i midsommarveckan. Kasper tycker det ska bli intressant och kul att få sommarjobba, men han har också tankar om hur han kan dra nytta av feriepraktiken i framtiden. ”Jag tror jag kommer att få lära mig om vad som är rätt rent juridiskt i arbetslivet, och det är en bra erfarenhet att sätta upp på mitt cv.”, säger Kasper.

Kasper Rosén skriver under sitt anställningsavtalKasper Rosén skriver under sitt anställningsavtalFoto: Åsa Rufelt

Senast uppdaterad: 23 juli 2020