Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nu har vi invigt Etableringscentrum i Haninge!

Den 7 juni invigde Etableringscentrum sina lokaler på Rudsjöterrassen 5. På Etableringscentrum får nyanlända kvinnor och män ett samlat stöd i form av språkförstärkande och jobbförberedande aktiviteter. Centrumet öppnande för en månad sen och har redan gett resultat.

Syftet med etableringscentrum är att nyanlända snabbare kommer i arbete eller börjar studera. I början av juni invigdes också två andra etableringscentrum i grannkommunerna Nynäshamn och Tyresö. De tre etableringscentrumen har blivit verklighet tack vare ett samarbete mellan de tre kommunerna, Arbetsförmedlingen och medfinansiären Europeiska socialfonden (ESF). I varje centrum finns arbetsförmedlare, jobbagenter, arbetskonsulent, samhällsvägledare och språkpedagoger. Tillsammans tar de olika professionerna fram individuellt utformade handlingsplaner för varje inskriven person.

Etableringscentrumen drivs som ett projekt i tre år för att sedan utvärderas. Cirka 800 nyanlända kommer under dessa tre år att skrivas in i de tre centrumen. Hittills har cirka 100 personer skrivits in och redan nu har flera fått arbete, praktikplatser och plats på utbildningar.

Målet är att 55 procent av kommunernas nyanlända kvinnor och män har fått arbete eller studerar 90 dagar efter avslutat etableringsprogram. I dag ligger siffran på 40 procent. Tanken är att utveckla fungerande metoder och arbetssätt som kan spridas i hela Sverige.

– Vi är verkligen glada för att vi kan storsatsa på mottagandet i våra kommuner, de nyanlända är våra kollegor, grannar och vänner. Det är oerhört viktigt att de får ett bra mottagande och kommer in i samhället och börjar arbeta eller studera. Det gagnar både den enskilde och samhället i stort, säger Petri Salonen, kommunalråd i Haninge.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020