Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Glad sommar!

Hej allesammans! Nu har midsommarafton redan passerat och halva 2018 är snart till ända. Tiden går blixtsnabbt.

I går genomfördes det sista nämndsammanträdet innan hösten val. Nämnden beslutade bland annat om bidrag till några föreningar och studieförbund, en ny delegationsordning samt godkände en uppföljning av hur tider fördelas i våra inomhushallar. Jag passade på att under punkten "förvaltningen informerar" berätta om några aktiviteter från vår digra verksamhet. Framför allt fick nämnden ta del av Jens Erikssons, ungdomsstrateg, och Mehmet Yildizs, verksamhetschef i syd, beskrivning av den sommarlägerverksamhet som för närvarande pågår i Gålö och som alltså är kolloverksamhet för ungdomar som gått ut 6:an, 7:an eller 8:an. Uppdraget att genomföra kolloverksamhet fick vi i 2018 års mål och budget, det vill säga av kommunfullmäktige, och som ni förstår var nämnden idel öra och dessutom imponerade av den beskrivna verksamheten.

Tyvärr har en av våra områdeschefer, Catarina Ramberg, valt att avsluta sin anställning hos oss och går tillbaka till idrottsförvaltningen i Stockholm. Med anledning av detta har jag rekryterat en ny områdeschef. Vår nya kollega heter Linda Peltonen och arbetar idag i Sundbybergs stad som chef för ett flertal verksamheter inom deras kultur- och fritidsförvaltning. Linda börjar sin anställning hos oss den 13 augusti.

Den 8 september genomförs Haningedagen som är ett arrangemang som uppmärksammar föreningar och mindre företag. Förra året kompletterades Haningedagen med den så kallade Gatufesten som har mer kommersiell inriktning och så är upplägget även i år. Det är roligt, tycker jag, att vi ges möjlighet att vidga vår Haningedag med en ytterligare dimension som Gatufesten står för. Egentligen kan man se de båda arrangemangen som ett stort arrangemang vars syfte är att visa medborgaren att det går att leva ett gott liv i Haninge till exempel genom att ges möjlighet att besöka roliga och inspirerande arrangemang i närområdet och dessutom få eventuellt deltagande i föreningslivet uppmärksammat.

Det har säkert inte gått obemärkt förbi att Peter Forsbergs företag Fopha Invest valt att ingå ett avtal med Haninge kommun som innebär att företaget vill investera i Haninge genom att till exempel bygga bostäder både i Torvallaområdet och vid Årsta Slott. Vad det gäller Torvalla är tanken att i framtiden blanda bostäder, idrottsytor och affärslokaler för att på så vis öka områdets attraktivitet. Hur detta ska ske mer i detalj vet vi ännu inte men nämnas ska att den inriktningen väl överensstämmer med den nyligen beslutade stadsutvecklingsplanen som beskriver hur Handenområdet ner till Vega ska utvecklas till en så kallad regional stadskärna. Vad vi vet är att arbetet rent konkret ligger många år fram i tiden men spännande är det, tycker jag.

Jag är ständigt stolt över den fina verksamhet vi erbjuder Haninges invånare som gör att vi berikar livet för många. Tänk vad vi förutom all ordinarie verksamhet också hinner med. För någon vecka sedan arrangerades det årliga Beachpartyt som är en tillställning för ungdomar med funktionsnedsättning. En succé som vanligt! I lördags nyinvigde vi tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen Åbyparken och dess nyheter som till exempel konstverken i form av djur i brons som skapar liv i både parken och närliggande bostadsområde. Vi anlägger konstgräs, bygger utegym och aktivitetsytor på löpande band, vilket förbättrar, berikar, invånarnas möjlighet att utöva både spontana och föreningsstyrda aktiviteter. Fantastiskt! Samtidigt som vi för första gången på många år arrangerar sommarlägret som jag beskrev ovan arrangerar vi också under 3 veckor så kallade dagkollo för barn i mellanstadieålder och sommarsimskola för många fler än 500 barn. Dessutom har vi förutom ordinarie biblioteks- och kulturverksamhet också inspirerande och roliga aktiviteter som till exempel serietecknarkollo, skrivarkollo, konstlab och sommarkoreograferna.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en strålande fin, vilsam men kanske också aktiv sommarledighet. Vi ses till hösten om vi inte ses i sommar! Glöm inte Parkteaterns föreställning på Rudan den 15 augusti!

Glad sommar!
Maria Lindeberg
Chef för kultur- och fritidsförvaltningen

Senast uppdaterad: 23 juli 2020