Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Glitter och glamour när FunkisFestivalen kommer till Haninge

Haninges första uttagstävling till FunkisFestivalen har gjort publiksuccé – biljetterna sålde slut på bara några dagar. Den 21 november kl. 18 tävlar tio bidrag om att få representera Haninge i den stora finalen på Cirkus.

FunkisFestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom LSS som är 15 år eller äldre. Det är första gången som Haninge är med i uttagstävlingen och vinnaren representerar Haninge i finalen på Cirkus i Stockholm.

Publikintresset är stort, berättar Susanne Hoflin, projektledare för eventet:

– Det har gått jättebra. Det finns sittplatser till 160 gäster och biljetterna tog slut på bara några dagar.

Deltagarna har handplockats bland de sökande.

– Vi har valt ut 10 bidrag av 20 sökande genom intervjuer där vi försökt få fram dem som verkligen vågar stå på scenen och genomföra detta. Det kommer vara mycket folk i publiken och strålkastare. De vi har valt ut kommer klara av det. De är jättepeppade och tycker det ska bli jättekul.

– Vi har en hel orkester på plats och deltagarna får stöd så att de kan prestera hundra procent av sin förmåga. Det finns stödpersoner till varje artist i Green Room – det är verkligen en satsning för att de ska nå sitt allra bästa, säger Susanne Hoflin.

Vad betyder detta för tävlingsdeltagarna?

– Jag tror att det betyder jättemycket. Det är populärt att sjunga och uppträda i målgruppen, och Funkismello som det hette tidigare är känt i den här kretsen. Det blir glitter och glamour, röd matta, snittar och pausunderhållning – en riktigt festkväll. Vi har professionella musiker och två konferencierer: Mårten Nylén som är en välkänd person samt Kristine Henriksen som är känd bland artisternas målgrupp.

Vilka är det som kommer?

– Vi marknadsfört eventet på nätet för att nå kommuninvånarna, och inte bara anhöriga till deltagarna. Det kommer även en del politiker och förvaltningschefer samt vår kommundirektör, säger Susanne.

En jury tillsammans med publikens röster utser vinnaren som går vidare till finalen på Cirkus. Juryn tar hänsyn till kriterier som sångröst, närvaro, utstrålning och kommunikativ förmåga, och tar även hänsyn till om deltagaren kommer våga genomföra finalen på Cirkus.

Vi önskar alla Haningeartister stort lycka till på uttagstävlingen i Haninge kulturhus!

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020