Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Barns rätt till kultur

På kultur- och fritidsförvaltningen pågår sedan en tid tillbaka ett stort arbete kring barns rätt till kultur. Projektet syftar till att dels ta reda på vad barn och unga själv vill ha när det gäller kulturutbudet. Men också att skapa kultur, inte bara för unga utan att de också ska vara delaktiga i processen själva och tillsammans med aktörer från kommunen till exempel på fritidsgårdarna.

Elisabet Åström som är kulturstrateg på KOF är projektledare:

– Kultur är ju ett väldigt brett begrepp. en det handlar i slutändan om människans behov av att uttrycka sig, om att uppleva och tillhöra, säger Elisabet. Konst till exempel, är en del av kulturen och består av litteratur, musik, bild- och scenkonst och film men också av kulturarv. Forskningen brukar tillämpa begreppet kultur för, med och av barn.

I höstas pågick arbetet i projektet med att kartlägga och inhämta andras erfarenheter på området, både genom att titta på hur andra jobbar med barn och kultur men också att undersöka statistik, och ta reda på hur det faktiskt ser ut i dag i kommunen.

Ett av målen med projektet är att nya målgrupper inom gruppen unga ska nås och att tillgänglighetsanpassa kulturutbudet för unga med funktionsnedsättningar. Utbudet ska självklart också kännas angeläget och meningsfullt.

För ett par veckor sedan var Barnombudsmannen på besök på Kultur- och fritidsförvaltningen för att skapa förståelse för och att utbilda i hur man kommunicerar med barn och unga, eftersom en stor del i projektet handlar om att det nya arbetssättet ska byggas i samråd och dialog med barnen.

Under hösten 2018 ska projektet vara klart och det nya arbetssättet kommer att börja implementeras i slutet på året.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020