Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tillsammans kan vi lyckas!

Snart landar tidningen Inblick i din brevlåda, men redan nu kan du passa på att läsa tillförordnad utbildningschef Henrik Lindhs ledare som ett avslut på terminen.

I november klev jag på som tillförordnad förvaltningschef efter Mats Öhlin som slutade. Mats grundade en stark utvecklingstradition i Haninge som vi nu ska bygga vidare på och utveckla. Harold Göthson, en känd förskoleprofil, brukar berätta hur det gick till när han klev på Haninges resa 2006. Mats hade ringt upp honom och utropat; "Harold, vill du vara med och göra revolution"? När Mats i sitt avskedsmejl reflekterar över var vi är idag, känner vi alla stolthet. Han skriver bland annat så här:

"En förskola som är unik i Sverige med sin höga och jämna kvalitet. En grundskola som lyft sina resultat till en nivå som ingen trodde var möjligt. En gymnasieskola som är mer attraktiv än någonsin. En vuxenutbildning som bättre än andra kunnat anpassa sig till de krav omvärlden ställer. Vi har en stödverksamhet via psykologer, kuratorer och specialpedagoger som är beundransvärd. Mottagningen av nyanlända och arbetet med problematisk skolfrånvaro har varit förutseende."

Så visst har det på många sätt varit en revolution. "Haningemodellen" blev ett begrepp som visade att det gick att vända negativa trender, och att vuxnas synsätt har en avgörande betydelse på barns utveckling.

När vi nu blickar framåt har vi många utmaningar framför oss, och igen är det vår egen inställning som kommer vara avgörande. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger bokstavligt talat en ny stad! Men samtidigt som det är inspirerande att arbeta i en tillväxtkommun måste vi ställa oss frågan - Hur kan vi bibehålla och höja kvaliteten i en kraftig period av tillväxt när kompetensförsörjningen redan är svag?

Det är den utmaningen vi ska ta oss an och vi ska göra det genom att bli mer strategiska så att vi fattar rätt och hållbara beslut. Vi ska jobba med vårt varumärke så att alla vill jobba i Haninge. Och vi ska göra det med inställningen att tillsammans kan vi lyckas!

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Henrik Lindh
tillförordnad förvaltningschef
Utbildningsförvaltningen

Senast uppdaterad: 23 juli 2020