Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Möjlighet att beställa personalcykel

Uppdaterad 2018-08-27. Idag, den 27 augusti, har beställningsportalen för personalcyklar öppnats. Du som har en mejladress registrerad hos arbetsgivaren kommer att få erbjudandet via mejl. För andra som omfattas av erbjudandet kommer ett brev till din hemadress inom de närmaste dagarna.

Möjlighet att beställa personalcykel

Idag, den 27 augusti, har beställningsportalen för personalcyklar öppnats. Du som har en mejladress registrerad hos arbetsgivaren kommer att få erbjudandet via mejl, för andra som omfattas av erbjudandet kommer ett brev till din hemadress inom de närmaste dagarna. I mejlet/brevet finns inloggningsuppgifter till portalen och en närmare beskrivning hur du gör föra att beställa en cykel.

Du kan också se inloggningsuppgifter på denna sida

Vad är en förmånscykel?

En förmånscykel är, precis som namnet antyder, en skattepliktig förmån som arbetsgivaren kan tillhandahålla. Erbjudandet i Haninge kommun innebär att den anställde erbjuds att hyra en cykel under 36 månader som bekostas genom bruttolöneavdrag.

Arbetstagaren betalar skatt på förmånen och arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter.

Erbjudandet bekostas av arbetstagaren vilket innebär att det görs ett bruttolöneavdrag för varje cykel. Vid löneväxling (bruttolöneavdrag) blir kostnaden för den anställde oftast väsentligt lägre än om hen hade köpt sin cykel själv.

Vem kan beställa en cykel?

Förmånen erbjuds till de medarbetare i Haninge kommun som är tillsvidareanställda eller har en tidsbegränsad anställning som är längre än 1 år. Detta eftersom avtalet innebär en hyrestid på 36 månader.

Hur beställer jag en cykel?

Så fort alla detaljer är klara kommer det att skickas ut ett brev och i brevet finns information och länk till en beställningsportal. Portalen kommer att vara öppen under en viss tid. Där går det att välja och beställa ett cykelpaket bestående av valfria cyklar med tillbehör. Fler beställningsfönster öppnas under kommande år. Avtalet för Haninge är tecknat med Sportson, Personalcyklar.

Vilka cyklar finns det att välja på?

Sportson erbjuder många världskända kvalitetsvarumärken och kan erbjuda allt från vardagscyklar till avancerade mountainbikes och racers samt elcyklar.

Vill du prova och känna på cykeln innan du bestämmer dig kan du besöka en Sportsonbutik.

Lagstadgade tillbehör, godkänt lås och hjälm ska alltid ingå i beställningen.

Hur vet jag vad det kostar?

Din kostnad beror huvudsakligen på två saker: ditt val av cykelpaket och din marginalskatt.

Din arbetsgivare gör ett bruttolöneavdrag och lägger på ett förmånsvärde varje månad. Din nettokostnad beror på din lönenivå och marginalskatt. I beställningsportalen ser du din nettokostnad för det paket du har valt.

Vad ingår i avtalet?

Personalcykel via din arbetsgivare ger dig tillgång till en cykel på ett förmånligt och tryggt sätt. Under hela hyresperioden ingår, förutom hyran av din cykel och eventuella tillbehör också leverans och injustering, årlig service, treårig garanti och ett stöldskydd med ISR-märkning.

Vem tecknar jag avtalet med?

Avtalet är ett så kallat "Underuthyrningsavtal" som tecknas mellan din arbetsgivare och dig som anställd. Du godkänner avtalet när du gör din beställning.

Vad kostar det att köpa loss cykeln efter avtalstiden?

Enligt skatteverket skall utköp göras till ett vid tiden gällande marknadsvärde. Vi har därför ingen möjlighet att förutbestämma ett utköpspris. Den lokala marknadens tillgång och efterfrågan kommer att vara vägledande.

Måste man köpa loss sin cykel?

Nej. Efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln. Eller varför inte byta den mot en ny?

När och hur levereras cykeln?

Cykeln levereras normalt inom några veckor efter att beställningsfönstret har stängts. I de flesta fall hämtar du ut cykeln i närmaste Sportsonbutik eller vid din arbetsplats vid en överenskommen tidpunkt.

Är cykeln färdigmonterad vid leverans?

Ja, cykeln är alltid monterad, testad, injusterad och körklar vid leverans. Någon månad efter leverans rekommenderar vi ett besök i Sportsonbutiken för efterjustering. Du kan även få hjälp med justering och service vid något av de event vi kommer att hålla i kommunen i samband med nya beställningsfönster och/eller leveranser av cyklar.

Vilka garantier gäller?

Din cykel omfattas av garanti under hela hyresperioden. Garantin gäller vid normalt användande och skötsel enligt leverantörens anvisningar.

Ingår service?

Ja, årlig service ingår och den omfattar hjälp med eventuella fabrikationsfel, justering och kontroll av växlar, bromsar och nav etc. Reparationer och byte av slitagedelar bekostar man själv.

Vad händer om cykeln skulle bli stulen?

Du ansvarar för att cykeln är försäkrad. I de flesta hemförsäkringar ingår cykel som är lånad eller hyrd via arbetsgivaren. Personalcyklar hjälper till i kontakten med ditt försäkringsbolag efter att du har polisanmält stölden. Vi ser sedan till att du får en ny, likvärdig cykel.

Vad händer om min anställning upphör under avtalet?

Om din anställning upphör har du två val. a) arbetsgivaren reglerar återstående bruttolöneavdrag på din slutlön och du kan fortsätta att disponera cykeln under återstående avtalstid, alternativt återlämnas den till Sportson. b) köpa loss cykeln till ett vid tiden gällande marknadsvärde.

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020