Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninges sfi-utbildning medverkar i unikt forskningsprogram

I dagarna startar det fristående forskningsinstitutet Ifous ett forsknings- och utvecklingsprogram med fokus på sfi-undervisning. Programmet drivs i samarbete med fem utbildningsanordnare, däribland Haninge kommun.

FoU-programmet Språkutvecklande arbetssätt inom sfi kommer att pågå i tre år i syfte att utveckla vuxna andraspråksinlärares möjligheter att lära sig svenska.

Forskning om sfi (svenska för invandrare) är mycket begränsad, samtidigt som skollagen ställer samma krav på att sfi-utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet som på all annan utbildning. FoU-programmet syftar därför till att ta fram ny kunskap genom praktiknära forskningsinsatser som involverar de medverkande och utgår från deras frågor, utmaningar och behov.

– På Centrum Vux är vi stolta över att vara med i ett forskningsprojekt för sfi, säger Cecilia Berglund, rektor på Centrum Vux i Haninge.

– Vi har eftersökt denna typ av forskning länge och är glada över att kunna bidra till utveckling av sfi-utbildningen säger Eva Ahlberg, biträdande rektor på Centrum Vux i Haninge.

De medverkande utbildningsanordnarna är Haninge kommun, Hermods, Hässleholms kommun, Lernia och Stockholms stad. FoU-programmet finansieras helt av de deltagande utbildningsanordnarna och när det gäller forskningsinsatsen även av Högskolan Dalarna.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020