Beställarenheten på besök i Bryghuset Svendborg demensby utanför Köpenhamn
Beställarenheten var en av vinnarna av äldrenämndens stipendium 2017. För stipendiepengarna valde de att åka till Köpenhamn på studieresa och besökte där bland annat Bryghuset Svendborg demensby.
Hallå där...
Hanna Björkvall, biståndshandläggare på äldreförvaltningen, berätta om ert besök på Bryghuset Svendborg
- Ja, det var verkligen spännande att göra studiebesök i Bryghuset Svendborg demensby som har funnits sedan november 2016 och som är inspirerad av demensbyn De Hogeweyk utanför Amsterdam. När vi kom dit möttes vi upp av projektledaren Annette Søby som berättade om demensbyn och vi fick möjlighet att ställa frågor. Vi fick en rundtur i lokalerna samt i utomhusmiljön. Bland lokalerna fanns bland annat affär, frisör, utrymme för att laga mat tillsammans, restaurang, utrymme för olika pysselprojekt samt gym. Lokalerna och inredningen var genomtänkt och anpassade i form av dimbar ljussättning samt med föremål som de boende kände igen från sin ungdom. Utomhusmiljön var inte riktigt färdig än, men det fanns stigar som alla ledde tillbaka till stora huset/samlingslokalerna. Det fanns även en damm och flera gräsområden. Kaniner och fåglar skulle snart flytta in i byn och höns fanns redan i hönshuset. Det fanns en husvagn uppställd på gården som flera boenden använde under sommarhalvåret och de skulle även öppna en glasskiosk.
Upptäckte ni några skillnader mellan dansk och svensk äldreomsorg?
- Ja, bland annat var det nytt för flera av oss att hemtjänst i Danmark är helt avgiftsbefriat. I Haninge kommun möter vi många gånger äldre som är i behov av hjälp, men som tackar nej då fakturan kommer, vilket är väldigt synd och många av dessa personer uppnår inte skälig levnadsnivå med anledning av det.
Fick ni tips på hur vi kan utveckla vår verksamhet i Haninge kommun? - Det är en stor fråga att försöka besvara, men det dök självklart upp många tankar och funderingar hos många av oss. Vi insåg ganska snabbt att implementera en demensby i Haninge kommun i sig inte skulle vara så svårt eftersom man skulle kunna ta befintligt vård och omsorgsboende och eventuellt köpa in ytterligare mark för att få mer utomhusmiljö, precis som de gjort i Danmark. Dock är ju detta något som behöver stötas och blötas gällande kostnadseffektivitet och vinning för den enskildes hälsa och välmående och förmodligen ska det debatteras på nationell nivå hur etiskt detta är. Men eftersom vi är fler som blir äldre och fler som också får demenssjukdom så är alla innovativa lösningar välkomna och detta kan vara en av flera lösningar för att möta ett växande behovet av omvårdnad för äldre.
Projektledaren Annette berättade också att de inte hade anställt fler medarbetare i och med uppstart av demensbyn samt att det fanns en vinning med att personer med bland annat BPSD-symptom fick möjlighet till fysisk aktivitet både i utomhus- och inomhusmiljö och att flera demenssjuka har ett behov av att vara i rörelse och att vandra. Annette nämnde också att en del av arbetet i demensbyn, så som att t ex vara expedit i affären var på ideell basis.
Senast uppdaterad: 23 juli 2020