Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge nominerad som Årets Hållbara Skolmatskommun

Haninge nominerades i år till Årets Hållbara Skolmatskommun. För femte året i rad nominerades Haninge i tävlingen som bidrar till att höja kvalitén på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige.

Framdukad buffé med fina grönsaker Foto: Catarina Heilborn, Haninge kommun

– Det är jätteroligt att vi återigen får visa att Haninge ligger i toppklass när det gäller skolmat och att vi blir nominerade i Årets Hållbara skolmatskommun är extra roligt. Vi jobbar kontinuerligt med att öka andelen ekologisk och närodlad mat. Våra medarbetare i skolköken gör ett fantastiskt jobb. Vi arbetar med att höja en redan hög lägstanivå för att uppnå jämlik kvalitet i kommunens samtliga skolkök säger Johan Svensk (MP), kommunalråd med ansvar för hållbarhetsfrågor.

– Att Haninge år efter år väljs ut som ett gott exempel är helt underbart. White Guide Junior har ett manifest där helhet, samarbete, den mänskliga faktorn och matgästens bästa lyfts fram. Alla delar är viktiga i måltidspusslet och våra kockar har lyckats med att hitta nycklar dit, säger Catarina Heilborn, koststrateg Haninge kommun.

Kategorin premierar kommuner som är duktiga på hållbarhet över hela skolmatskedjan. Priset har utgångspunkt i fyra områden: Klimat, schysst mat, matsvinn och att öka kunskapen om hållbar mat.

Haninge nominerades även i följande kategorier:
Årets Klimatkök – Runstensskolan och Vikinga/Söderbymalmsskolan
Syftar till att lyfta fram de skolkök som satsar på klimatsmarta måltider, och aktivt arbetar för en omställning till en mer växtbaserad mat som är bra både för hälsan och klimatet.
Årets förskolekök – Gudö förskola
Måltidsmiljö, näring, säkerhet, smak och pedagogiskt samarbete är några av de parametrar som bedöms i Årets förskolekök.
Årets skolrestaurang – Runstensskolan och Svartbäcksskolan
Här bedöms helheten, inte bara maten på tallriken. Smak, näring, säkerhet, måltidsmiljö, kommunikation, service och pedagogiskt samarbete är några av de saker juryn tar hänsyn till vid sina besök.
Årets Förskolekock – Maria Magnenat, Gudö förskola
De personer som placerar sig högt i Årets Förskolekock har med stor lyhördhet, hög kompetens och god förmåga att kommunicera lyckats sätta matgästen i centrum.
Årets skolkock – Daniél Kallonas, Runstenskolan
De personer som placerar sig högt i Årets skolkock har med stor lyhördhet, hög kompetens och god förmåga att kommunicera lyckats sätta matgästen i centrum.
Årets måltidschef – Catarina Heilborn
Kommunikation, helhetssyn, tydlighet och helhjärtat fokus på matgästen.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020