Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Rekordmånga nyanlända med gymnasiebehörighet

Trots att andelen nyanlända elever i årskurs 9 har ökat markant bibehåller Haninges kommunala skolor en god resultatutveckling. Det visar de preliminära resultaten av 2017 års slutbetyg. Resultatet visar också att andelen nyanlända med gymnasiebehörighet nästan har fördubblats på två år.

Årets gymnasiebehörighet är 84,8 procent i jämförelse med 86,9 procent förra året, trots att andelen nyanlända elever i årskurs 9 har gått från 2,3 till rekordhöga 8,3 procent under samma period. Resultaten brukar påverkas när skolorna tar emot många nyanlända varför slutsatsen ändå är att skolorna bibehållit en god resultatutveckling.

Andelen gymnasiebehöriga, inklusive nyanlända och personer med okänt personnummer, har ökat med tre procent på två år.  

En annan positiv trend är att andelen nyanlända med gymnasiebehörighet har ökat kraftigt.  På två år har andelen nästan fördubblats, från 25 procent 2015 till 48 procent 2017. 

– Jag vill gratulera kommunens duktiga lärare och rektorer som har gjort jobbet och alla de elever som arbetat så fokuserat. Skolorna har klarat det rekordstora antalet nyanlända under de senaste två åren mycket bra vid en nationell jämförelse. Men vi slår oss inte till ro med detta utan ska förbättra resultat ännu mer nästa läsår, säger grundskolechef Lina Axelsson Kihlblom.

Kontakt

Pär Olsson
Tf grundskolechef
08-606 81 24
par.olsson@haninge.se

Senast uppdaterad: 23 juli 2020