Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

God jul och gott nytt år!

Njut av vegetarisk mat på julbordet. Testa vår senaps”sill” gjord på aubergine.

Gör så här:

Skär en stor aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra några minuter. Skölj bort saltet och skär skivorna i gaffelbredd.

Ättikslag:

2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit
1,5 dl socker
1 skivad rödlök
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Koka ihop samtliga ingredienser till ättikslagen. Lägg i auberginen. Låt lag och aubergine småputtra i fem minuter. Låt stå kallt över natten.

Senapssås:

1,5 dl farinsocker
2,5 dl svensk senap
0,25 dl fransk senap
0,75 dl Sherryvinäger
2,5 dl rapsolja
1 dl hackad dill

Blanda alla ingredienser utom oljan och dillen. Vispa sedan droppvis i oljan, först långsamt, sedan fortare. Avsluta med finhackad dill. Häll av ättikslagen och blanda i auberginen i senapssåsen.

Det goda livet finns i Haninge!

Receptet kommer från restaurang- och livsmedelsprogrammet på
Riksäpplet som får en helt ny profil med fokus på vegetariskt, veganskt och internationellt kök 2018.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020