Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hur firar din tonåring Valborg?

Nu är det snart Valborg och då ökar risken för att unga ska dricka alkohol, då både vuxna och unga firar att våren är här. Hur vi firar Valborg kan se olika ut, men det är när alla vuxna gått hem som ungdomarna börjar sitt firande. Hur ska din tonåring fira Valborg?

Med vissa tonåringar är det lätt för föräldrar att prata om allt. Somliga bara muttrar något ohörbart och stänger in sig på rummet. Alla föräldrar är ju inte heller lika. Men det finns ett tydligt samband som gäller alla oavsett hur man är. De barn som har en nära relation till sina föräldrar och som vet vad deras föräldrar väntar sig, är de som klarar sig bäst.

I undersökningar har man sett att tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så i stunden. Ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Vi vill därför uppmana dig som är förälder att berätta för din tonåring vad du tycker är okej eller inte kring alkohol.

Att prata om alkohol är inte alltid det lättaste. Ett råd kan vara att börja med att ta del av tips och fakta om alkohol och tonåringar.

Tips och fakta om alkohol och tonåringar på webbplatsen IQ

Så kan du hjälpa till

  • Tillsammans med nattvandring.nu kan du göra skillnad och skapa trygghet. Den 30 april kan du "vandra i ungdomarnas fotspår" och besöka de vanligaste festplatserna.

Information och kontaktuppgifter för dig som vill nattvandra

  • Skulle du behöva hjälp eller råd kring ditt barn eller lämna ett tips under kvällen är du välkommen att ringa kommunens förebyggarteam på 08-606 75 48 eller polisen på 114 14.

Vi önskar dig en glad och trevlig valborgshelg och kom ihåg att din tonåring kommer att älska dig för att du säger nej.

Hälsningar
Haninge kommun i samarbete med polisen, föreningar och samfund.

10 råd till föräldrar om ungdomar och alkohol

BJUD INTE PÅ ALKOHOL OCH KÖP INTE UT. De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Man kan inte lära sina barn att dricka alkohol. Det enda man lär dem är att dricka.

VAR INTRESSERAD OCH LYSSNA. En bra relation handlar mest om att bygga upp ett förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser.

VISA ATT DU BRYR DIG. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.

LITA PÅ DIG SJÄLV. Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som förälder har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

VAR TYDLIG OCH SÄTT GRÄNSER. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt.

TA HJÄLP AV ANDRA FÖRÄLDRAR. Ibland kan det vara skönt att prata om hur de gör och kanske slå hål på argumentet "alla andra får".

HJÄLP TILL ATT SÄGA NEJ. För föräldrar handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att de är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

KOM IHÅG ATT DU ÄR EN FÖREBILD. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

VÅGA SLÄPP TAGET. Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya, och våga släpp taget. Men visa att du finns där och att du gärna hjälper till.

VISA KÄRLEK. Din tonåring måste förstå att du tycker om honom eller henne oavsett vad som händer. Närhet och kärlek betyder mycket, även för en hormonstinn tonåring.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020