SpeakApp får ungdomar att höras
Speakapp är framtagen av Haninge kommun i samarbete med Rädda barnen för att skapa dialog med unga. Appen har blivit en succé och idag är över 30 andra kommuner intresserade av att skapa sin egen version. Vi tog en pratstund med Sebastian Löfgren, 18 år och styrelsemedlem i Haninge Ungdomsråd för att höra hans åsikter om appen.
Vad tycker du om Speakapp?
Min åsikt kring Speakapp är att den verkligen behövs för att vi ungdomar på ett snabbt och smidigt sätt kan göra vår röst hörd. Speakapp gör det möjligt att ha en aktiv medborgardialog vilket är grunden för demokrati! Flera av förslagen som kommit in via appen har gått vidare till nämnder och man känner sig delaktig på ett helt nytt sätt.
Är du en aktiv användare av Speakapp?
Ja, jag har lämnat en del förslag och jag brukar även scrolla igenom listan på lämnade förslag och rösta på dem jag gillar. Jag röstade exempelvis på att det skulle finnas eluttag i skåpen i skolan, en fråga angående Torvalla och utegymmen i kommunen. Utegymmet i Västerhaninge blev ju till verklighet en tid senare vilket är roligt! Detta visar att det är möjligt att påverka, samt att det går rätt fort!
Hur viktig tycker du att Speakapp är för kommunen?
Den är jätteviktig! Vi lever i en elektronisk ålder och då krävs en modernisering av dialogen med invånarna, det här är ett stort och viktigt steg på vägen. Eftersom Haninge är en så pass stor kommun är det också viktigt att så många som möjligt får inflytande, med Speakapp öppnar vi upp för en medborgardialog där alla kan delta och få ett större inflytande.
I somras lämnade Rädda Barnen, i samtycke med Haninge Ungdomsråd och Haninge kommun, över källkoden till Sveriges Ungdomsråd med syftet att göra en nationell app där andra kommuner kan bli involverade. Ett 30-tal kommuner är intresserade och planeringen inför appen är i full gång, spännande!
Senast uppdaterad: 23 juli 2020