Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Försvarsmakten övar i Haninge 3-18 juni

Under perioden 3-18 juni genomför Försvarsmakten den årligen återkommande multinationella övningen BALTOPS. En del av övningen kommer att genomföras i Stockholms södra skärgård på land- och i sjöområden kring Berga och Utö.

Övningen BALTOPS har genomförts sedan 1971 och gagnar förtroendeskapande relationer och kunskapsutbyten mellan Sverige och övriga deltagande nationer. Huvudsyftet med övningen är att träna enheters uppträdande i större multinationella styrkesammansättningar som tillsammans kan skapa stabilitet och säkerheten i områden kring Östersjön.

BALTOPS 16 har ett stort deltagande med drygt 6000 man från 17 nationer. Deltagande förband kommer att röra sig med fartyg, båtar, stridsflyg, helikoptrar, fordon och soldater. Övningen kommer att sträcka sig i ett område från mellersta Östersjön ner till södra Östersjön, moment kommer att övas i Sverige, Finland, Danmark och i Polen. En del av övningen kommer att genomföras i Stockholms södra skärgård på land- och i sjöområden kring Berga, Utö, Stabbo-Bodskär, Hårsfjärden och Mysingen. Stort fokus kommer att vara på och kring Utö.

Hänsyn tas till känsliga fågelskyddsområden.

Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Senast uppdaterad: 23 juli 2020