Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Inget boende för ensamkommande barn i Vendelsömalm

Kommunen går inte vidare med planerna på hem för vård och boende vid Vendelsömalmsskolan.

Vendelsömalmsskolan Vendelsömalmsskolan

Beslutet är taget på grund av oroligheterna som uppstått kring det planerade boendet.

Kommunen undersöker nu trygga alternativa placeringar som möjliggör god integration för ensamkommande barn samt hur information bäst ges till berörda invånare. Vi ser också över antalet boende per hem för att kvaliteten i hemmen ska bli så bra som möjligt.

Haninge ska vara en öppen kommun. Vi har – liksom de flesta kommuner i Sverige – ett avtal med Migrationsverket där vi förbinder oss att ta emot flyktingar och ensamkommande barn och vi tar ansvar för våra beslut.


Angående boende för ensamkommande barn i Vendelsömalm

5 februari 2016 15:47

Vi har fått in många synpunkter och åsikter kring planerna på de tillfälliga paviljongerna vid Vendelsömalmsskolan. Kommunen kommer att besvara dessa så snart vi kan.

Politiker och tjänstemän kommer nu att analysera ärendet och besluta hur vi går vidare i frågan. Det är uppenbart att det finns en stor oro bland medborgarna och den måste vi respektera och hantera. Efter mötet i torsdags kväll framkom även att inte alla står bakom de åsikter som framfördes mot boendet.

Mötet på tisdag 9 februari är inställt, men på måndag kommer vi att ge mer detaljerad information här på kommunens webbplats och kommunens facebooksida

Kommunen har fortfarande behov av att bygga hem för vård och boende (HVB) för ensamkommande flyktingbarn. Avtalet med Migrationsverket förbinder oss att ta emot ett antal ensamkommande barn och det är vi skyldiga att följa.

Vi kommer också att se över hur vi planerar storleken och placeringen av boenden för ensamkommande barn samt i ett tidigare skede kommunicera detta med medborgarna.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020