Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kulturstipendier till sex personer

Haninge kommun jobbar för att främja det lokala kulturlivet. Haningesalongen är ett sätt att uppmärksamma lokala konstnärer, både amatörer och yrkesverksamma. Kulturstipendierna delas ut för att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer i kommunen.

Vid invigningen av Haningesalongen 2016 tilldelades Johanna Rosendahl stipendiet Juryns val på 20 000 kronor med följande motivering: Den gränslösa världen för Johanna Rosendahl är inte bara det gränslösa i varje verk utan den gränslösa spännvidden mellan verken. Här finns inga gränser i fantasi, inga gränser i konventionell lämplighet eller några gränser i verklighetsbeskrivningen. Den bästa motiveringen står dock Johanna själv för ”Det handlar om att våga möta sina egna rädslor, vara nyfiken, följa hjärtat och den sanna glädjen”.

Agneta Rolfhamre tilldelades meritstipendium på 10 000 kronor för sitt oerhörda ideella engagemang i Haninges kulturliv och föreningsliv. Agneta var bland annat initiativtagare till spelmansstämman i Tyresta By som har nu glatt människor i flera decennier.

Iris Alexandrov tilldelades arbetsstipendium på 20 000 kronor för att kunna möjliggöra slutförandet av ”Ensamhetens trilogi del III”, ett audiovisuellt scenografisk verk där man arbetar med ljus och ljud för att skapa en upplevelse av att vara fast inne i verket, likt det absurda rättegångsförfarandet i romanen Processen av Franz Kafka.

Anna Padilla tilldelades arbetsstipendium på 10 000 kronor för att färdigställa en dokumentärfilm om Anna själv, ett filmprojekt som rör hennes egen historia, om hennes pappa som kom som flykting till Sverige och hur det har påverkat honom och henne själv under uppväxten. Stipendiet ska finansiera utrustning för videoredigering.

Stef Gaines tilldelades arbetsstipendium på 10 000 kronor för att täcka sina levnadskostnader medan hon färdigställer en reseskildring från Kalifornien. Resan är avslutad och stipendiet ska finansiera arbetstid för att sammanställa en grafisk roman av materialet.

Gustaf Lilliestjerna tilldelades ungdomsstipendium på 10 000 kronor för att finansiera två pågående projekt och till kurslitteratur på Goldsmiths University of London. I sin konstnärliga verksamhet arbetar han med kemiskt måleri, digitalt och skulpturalt. Gustaf studerar ekologiorienterad konstkritik, alltså undersökandet av konsthistoriens syn på naturen för att förstå hur vi i samtiden förstår och förhåller oss till naturen konstnärligt.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020