Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Helene Hellmark Knutsson besökte Centrumvux

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, var på besök på CentrumVux i Haninge för att ta del av deras verksamhet där eleverna läser svenska för invandrare (sfi) samtidigt som de praktiserar på en arbetsplats.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning Foto: Eva Simonson

Ministern träffade elever på språkintroduktionslinjen och samtalade kring hur de trivs och vad de tycker om sin praktiktid. Ministern fick också tid att träffa lärare på Centrum Vux för att höra hur går det att samverka med andra myndigheter och om det finns behov av att förbättra och tänka nytt.

Verksamheten på CentrumVux gör det möjligt personer med exempelvis en lärarexamen från ett utländskt universitet att praktisera som lärarassistenter i de ämnen de är utbildade för samtidigt som de läser svenska för invandrare (sfi).

Förutom undervisning i svenska och praktik får eleverna på CentrumVux, som ett första steg, hjälp med att ansöka om bedömning av sin utländska examen hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Detta görs parallellt vilket innebär att eleverna kan bli klara med sina kurser i svenska och bli behöriga till eventuella kompletteringar på en högskola när bedömningen från UHR är klar.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020