Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Skyddsrum och trygghetspunkter

I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter. I fredstid får fastighetsägarna använda skyddsrummen som helt vanliga lokaler.

Skyddsrumsskylt uppsatt på fasad Foto: Mostphotos

Vad skyddar skyddsrummen mot?

Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot de stridsmedel som kan komma att användas. De skyddar mot såväl stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.

Hur hittar jag närmsta skyddsrum?

Märkningen för skyddsrum är en blå triangel på en orange bakgrund. Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med skylten. Via länken hittar du en karta med alla skyddsrum i Sverige. Skriv in vilken plats eller ort du vill hitta skyddsrum på.

hittaskyddsrum.se (karta)

Trygghetspunkter

Om en större kris skulle inträffa i Haninge kommun såsom omfattande vatten-, el-eller värmeavbrott kan en eller flera trygghetspunkter öppnas upp.

En trygghetspunkt är en mötesplats dit du kan vända dig för att få aktuell information, enklare sjukvård, krisstöd, värme, vila samt något enkelt att äta och dricka.

På dessa ställen ska det även finns möjlighet att larma polis, ambulans och räddningstjänst.

Öppnande av en trygghetspunkt

När en trygghetspunkt öppnas informeras det på Sveriges radio P4 som är den nationella beredskapskanalen samt på kommunens egna hemsida.

Senast uppdaterad: 19 april 2023