Information gällande vaccin mot covid-19

Region Stockholm har ansvar för att vaccinera de som bor i regionen. Haninge kommun samverkar med både regionala och nationella myndigheter för att minska smittspridningen och dess effekter på vår region och kommun.

En sköterska håller en vaccinspruta mot en patients arm. Foto: Mostphotos

Haninge kommun samarbetar med Region Stockholm om genomförandet av vaccinationer av prioriterade grupper inom Haninge kommuns vård- och omsorgsverksamhet. Den genomförs successivt och i takt med tillgången på vaccin.

1177.se hittar du information om när det är din tur att vaccineras, hur du bokar tid samt frågor och svar om vaccination mot covid-19.

De senaste händelserna kring vaccinationer:

2021-09-20 Bokning av vaccination för barn födda 2006–2009 öppnar Läs mer på 1177.se

2021-09-13 Vaccinationsbuss finns på plats, måndag den 13 september kl 12-17 samt tisdag den 14 september kl 10-17, på Hurtigs torg i Jordbro centrum för vaccination via drop-in tider. Läs mer om vaccinationsbuss i Jordbro på sll.se

2021-08-09 Bokning av vaccination för personer födda 2005 eller tidigare öppnar i Region Stockholm. Läs mer om bokningen på sll.se.

2021-07-29 Med start 29 juli minskas tiden mellan dos 1 och 2. Andra dosen kan erbjudas redan efter fyra veckor. Det minskade dosintervallet införs gradvis och gäller Pfizer och Modernas vacciner. Läs mer på sll.se

2021-07-22 Folkhälsomyndigheten kommer att upphöra med distribution av covid-19-vaccin från AstraZeneca till landets regioner. Invånare i åldersgruppen 65+ i Stockholms län kommer inom kort att kunna välja mellan Astra eller mRNA-vaccin (Pfizer/Biontech och Moderna). Vilket mRNA-vaccin man kommer att få kan däremot inte väljas, dessa två vaccin är likvärdiga. Läs mer på sll.se

2021-07-09 Bokningen av vaccination för alla som har fyllt 18 år öppnar i Region Stockholm.

2021-06-22 Vaccination mot covid-19 ska erbjuds från 16 års ålder. Läs mer på Folkhälsomyndigheten.se

2021-06-14 Bokningen av vaccination för personer födda 1986 eller tidigare öppnar i Region Stockholm.

2021-06-13 De regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen har gällt i Region Stockholm från den 23 februari och upphörde efter den 13 juni. Fortsatt gäller samma nationella rekommendationer som i övriga landet – både för vaccinerade och för dem som ännu inte hunnit få sitt vaccin. Läs mer på sll.se

2021-06-03 Bokningen av vaccination för personer födda 1981 eller tidigare öppnar i Region Stockholm Läs mer på 1177.se

2021-05-21
Bokningen av vaccination för personer födda 1976 eller tidigare öppnar i Region Stockholm.
Läs mer på sll.se

Äldre händelser

Om vaccinationer i Haninge

Vaccinationerna i Haninge ska ske på ett metodiskt, tryggt och smittsäkert sätt, och utifrån Folkhälsomyndighetens prioritering. Information om hur vaccinationer går till meddelas av Region Stockholm. Vaccinationerna mot covid-19 är gratis.

Folkhälsomyndighetens prioritering

Folkhälsomyndigheten har gjort en prioritering där de som har störst behov av att skyddas mot att bli allvarligt sjuka får vaccin först:

Fas 1 – Först erbjuds följande personer vaccin, det kallas fas 1:

 • Du som bor på ett särskilt boende för äldre eller har hemtjänst.
 • Du som arbetar nära personer som bor på ett särskilt boende för äldre eller arbetar inom hemtjänsten.
 • Du som är vuxen och bor tillsammans med någon som har hemtjänst.


Fas 2 – Sedan ska följande personer erbjudas vaccination, det kallas fas 2:

 • Du som är 65 år eller äldre.
 • Du som har ett särskilt medicinskt tillstånd, till exempel har genomgått en transplantation eller får dialys, eller bor med någon som har det.
 • Du som är vuxen och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.
 • Du som arbetar inom vården eller omsorgen och arbetar nära de som får vård eller omsorg.

Fas 3 – Efter det ska följande personer erbjudas vaccination, det kallas fas 3:

 • Du som är 60–64 år.
 • Du som är 18 år eller äldre och har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att du riskerar att bli svårare sjuk i covid-19, till exempel en kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller Downs syndrom.
 • Du som av vissa anledningar har svårt att följa råden för att minska spridningen av covid-19. Det kan till exempel vara om du har en demenssjukdom.

Fas 4 – Sedan kommer resten av befolkningen som är mellan 18 år och 64 år att erbjudas vaccination.

I vissa fall kan det uppstå spilldoser vid ett vaccineringstillfälle som inte kan transporteras vidare på ett smittsäkert sätt. Vid dessa tillfällen erbjuds vaccinering till andra prioriterade grupper. Läs mer i Nationell plan för vaccination mot covid-19 via länk nedan.

Now there is a vaccine against the disease Covid-19

The vaccination process

Statistik om antal vaccinerade 

Du kan följa vaccinationerna mot covid-19 fördelat på antalet registrerat vaccinerade per kommun. Det är Folkhälsomyndigheten som sammanställer uppgifter om vaccinationerna mot covid-19 på nationell, regional och kommunal nivå. Det går också att se vilka åldrar som är vaccinerade. Folkhälsomyndigheten kommer att rapportera resultatet från föregående kalendervecka varje torsdag med viss eftersläpning.

Antal vaccinerade fördelat på kommun och ålder (Region Stockholm)

Statistik för vaccination (Folkhälsomyndigheten)

Polisen varnar för bedrägerier kring vaccination

Polisen uppmärksammar allmänheten att vara vaksamma på vaccinationsbedrägerier. Bedragarna riktar särskilt in sig på personer över 65 år.

Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid-19 och det utnyttjar bedragare. Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination:

Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.
Om någon tar oväntad kontakt med dig:

 • Logga inte in
 • Lämna inte ut siffror
 • Lägg på luren

På polisen.se kan du läsa mer om bedrägerierna och ladda ner informationsblad på olika språk

Senast uppdaterad: 20 september 2021