Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kommunen inför bakgrundskontroller av chefer

Haninge kommun har beslutat att införa bakgrundskontroller av samtliga chefsbefattningar och andra särskilt utsatta funktioner. Syftet är att stärka skyddet mot risker kopplade till grov organiserad brottslighet.

Redan i dag genomförs lagstadgade bakgrundskontroller för vissa funktioner och roller i kommunen. Det sker främst inom utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt social- och äldreförvaltningen.  


Kommunfullmäktige har nu beslutat att utöka bakgrundskontrollerna med anledning av förändringar i samhällsklimatet och att antalet välfärdsbrott i landet ökar i stort. Kontrollerna ska i fortsättningen även göras vid rekrytering av chefsbefattningar och andra funktioner som identifieras som extra utsatta.  


Syftet är att skydda organisationen och säkra att kommunen inte har anställda med kopplingar till brottslighet som kan påverka tryggheten och säkerheten i kommunens verksamheter.  


Kommunstyrelseförvaltningen har också fått i uppdrag att kartlägga och identifiera ytterligare funktioner som bör omfattas av bakgrundskontroller.  

Senast uppdaterad: 22 februari 2024