Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Konstverk uppmärksammar upptäckten av Litium på Utö

Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden har beslutat om ett nytt offentligt konstverk på Utö – Litiummonumentet. Konstverket markerar upptäckten av Litium på Utö.

Konstverket, som invigs sommaren 2024, kommer att bestå av en skulptur samt en vandringled som tillsammans bildar ett stråk mellan gruvbyn med Nyköpingsgruvan och kyrkbyn på Utö.

Konstprojektet sker i samverkan med Skärgårdsstiftelsen och andra aktörer på Utö. Fyra konstnärer har tillsammans gjort skissförslaget.

Grundämnet Litium upptäcktes i ett mineralprov från gruvan på Utö av den brasilianske poeten och mineralogen José Bonifácio de Andrada e Silva, som år 1800 besökte Utö och upptäckte mineralet petalit. Det var i samma petalit från Utö som Arfwedson senare ”upptäckte” litium.

Litium är en av de viktigaste mineralen i världen för den globala energiomställningen.  Det finns idag ett gruvmuseum på Utö men utöver det inget som markerar eller berättar om denna historiska upptäckt.

Protokoll från idrotts-, kultur- och fritidsnämndens sammanträden

Senast uppdaterad: 6 oktober 2023