Hållbar matsedelsutveckling

Råg Foto: Mostphotos

Vår livsmedelskonsumtion påverkar miljön både negativt och positivt - genom medvetna val och minskat matsvinn kan måltiderna bidra till en minskad klimat- och miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur. Läs gärna mer i kommunens kostpolicy!

Måltidsverksamheterna vill inspirera till en bredare diskussion om hur vi genom våra livsmedelsval och vår konsumtion kan bidra till en mer hållbar matsedelsutveckling. Makten över maten och klimatet börjar med kunskap.

Exempel på hur och vad vi gör

  • Följer upp livsmedelsinköpens klimat- och miljöpåverkan (andelen kg CO2e per kg inköpta livsmedel).
  • Minskar köttkonsumtionen genom ökad servering av vegetariska måltider, ökar andelen baljväxter.
  • Arbetar aktivt med att minska matsvinn (både köks-, serverings- och tallrikssvinn) och tar tillvara på eventuella matrester.
  • Ökar inköp och utbud av ekologiska livsmedel, konverterar volymprodukter till enbart ekologiskt.
  • Ökar andelen grönsaker, frukt och bär. Erbjuder alltid stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost.
  • Väljer frukt och grönt efter säsong, använder lokalproducerad korv från Sorunda korvfabrik och KRAV-spannmål från Saltå Kvarn i Järna.
  • Serverar ingen rödlistad fisk, använder Världsnaturfondens fiskguide vid val av fisk, med andra ord hjälper till att minska utfiskningen av våra hav.
  • Serverar nöt, gris, lamm och kyckling av kött från djur som är födda, uppvuxna, slaktade och paketerade i Sverige.

Kontakt för den här sidan: utbildningsforvaltningen@haninge.se

Senast uppdaterad: 6 februari 2020