Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge arkitekturpris 2020

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris 2020 är det brf Slänten i Vega som slutligen står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var Ornö skola på Ornö och Vega park 3 och torg i Vega. Stort grattis säger vi och tack till alla er som hjälpt oss kora en vinnare!

Vinnare av Haninge arkitekturpris 2020 är brf Slänten i Vega

Brf Slänten - Vinnare av Haninge arkitekturpris 2020

Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: SPG
Totalentreprenör: Box Bygg AB
Arkitekt: BSK arkitekter AB, Petter Aaro, Elisabeth Thorén, Maria Calogerópulos
År: 2019

Motivering

Ett kvarter med ett uttryck som kopplar både tillbaka till arkitekturhistorien men också har ett unikt uttryck. Detaljer som ger karaktär och variation på det långsträckta kvarteret. Husen skapar ett tydligt stadslandskap mot Vega Allé samtidigt som det fint möter naturen och slänten och de gamla träden bakom kvarteret. Den strikta fasaden mot gatan kontrasterar mot den mer upplösta fasaden mot baksidan med generösa balkonger mot naturen. Här har du staden och naturen på första parkett.

Ornö skola - finalist 2020

Kategori: Nybyggnad
Byggaktör: Tornberget
Arkitekt: Klark Zenit arkitekter
År: 2019-2020

Motivering

I känslig kulturmiljö där själva gårdsbildningen varit viktigast, har en ny skolbyggnad ersatt den före detta skolan. Förutsättningen var att utgå från den gamla skolans placering, form och material men med en samtida gestaltning anpassad efter verksamheten. Men den nya byggnaden kan många kommande generationer fortsätta att gå i skolan på samma plats i en bevarad och uppdaterad kulturmiljö.

Vega park 3 och torg - finalist 2020

Kategori: Byggnad, anläggning
Byggaktör: K2A
Arkitekt: Reflex arkitekter hus, Nova Mark torg
År: 2019

Motivering

I slutet på Vega Allé ligger några kvarter med en fin variation av material, det är olika typer av värmebehandlad och målad panel samt inslag av puts. Husen samlar sig runt fina gårdsrum och det nya lilla torget som med Wofflans stenugnsbageri blivit en nod inte bara för Vega-borna utan långt utanför. Det är husen längs Vega allés södra sida som är nominerade till priset. Med sina träfasader med markerade bottenvåningar där en djupare panel skapar en tydligt markerad sockel. Ovanpå skapar stora fönster, indrag och balkonger och en fin färgsättning, hus med en tydlig identitet i samklang med landskapet.

Senast uppdaterad: 29 mars 2023