Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge arkitekturpris 2019

Av de tre finalisterna i tävlingen Haninge arkitekturpris 2019 är det Cederhusen i Vega som slutligen står som vinnare efter räkningen av rösterna. De två andra finalisterna var pop up-parken på Poseidons torg och Vikingaskolan i Handen.

Vinnare av Haninge arkitekturpris 2019 är Cederhusen i Vega

CEDERHUSEN – VINNARE AV HANINGE ARKITEKTURPRIS 2019

Kategori: Nybyggnad
Arkitekt: Byrån för Arkitektur & Urbanism
Beställare: Bolite AB

Motivering:

Ett bostadshus helt i trä som smälter in i omgivningen. Husen binder samman staden och naturen på ett fint sätt och skapar med få material en stor variation i uttryck. Med sina långa balkonger och gemensamma takterrass får alla i huset nära till naturen och utsikt över ett framväxande Vega.

Pop-up park Poseidons torg - Finalist 2019

Kategori: Anläggning
Arkitekt: Topia landskapsarkitekter
Beställare: Haninge kommun/Stadsbyggnadsförvaltningen park och natur

Motivering:

Genom att möblera torget med tillfälliga sittplatser och planteringar ges möjlighet för torget att leva upp till sin potential och vara en populär mötesplats för soliga dagar. Ett spännande sätt att tillfälligt testa platsens möjligheter i skala 1:1.

Vikingaskolan - finalist 2019

Kategori: Nybyggnad
Arkitekt: Norconsult
Beställare: Tornberget

Motivering:

Det svarta tegelfasaden med sina stora fönsteröppningar och burspråk ger skolan en tydlig karaktär. Två volymer i vinkel som skapar en sammanhållen och samtida arkitektur. Skolgården knyts på ett fint sätt samman med Eskilsparken och det finns plats för lek för alla även efter skolan stängt.

Senast uppdaterad: 29 mars 2023