Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Årets Haningebyggnad 2016

Vinnare till priset Årets Haningebyggnad 2016 var vattentornen i Handen. Finalister var Nya Fredrika Bremergymnasiet och gamla kommunhuset i Handen.

Två silverblänkande vattentorn i Handen som vann Årets Haningebyggnad 2016 Vattentornen i Handen - Vinnare i Årets Haningebyggnad 2016 Foto: Haninge kommun

Motivering Vattentornen

Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling som resulterade i det nominerade förslaget. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.

Kategori: Ombyggnad/renovering
Byggherre: Haninge kommun
Arkitekt: HMXV arkitekter

Senast uppdaterad: 8 maj 2023