Årsta slottsmuseum

Årsta slott i Haninge – slottet med många historier! Kom till Årsta slottsmuseum på guidad visning och upptäck spåren efter 1600-talets sjöhjältar och adelsdamer, den världsberömda Fredrika Bremers 1800-tal och äventyraren och entreprenören Gustaf Cedergrens 1910-tal.

Årsta slottsmuseum består av museivåningen i slottet, den hemlighetsfulla slottsvinden, museilekstugan Margaretas stuga i Engelska parken och kulturstigen Fredrikaslingan.

I museivåningen får du höra om familjen Bremers liv på Årsta. Lyssna på det unika speluret från 1794 och följ Fredrikas fängslande levnadsbana genom bevarade möbler och personliga föremål. Här finns också praktfulla inredningar från det glada 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett exklusivt hem på slottet.

Engelska parken är perfekt för en picknick eller en promenad i slottets närhet. Ge dig ut på upptäcktsfärd i omgivningarna och utforska vikingatida gravfält eller lämningarna efter det medeltida Årsta.

Årsta ägs av Haninge kommun. Årsta slottsmuseum drivs av Kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

Kontakt

Årsta slottsmuseum
08-606 76 28
Under vinterhalvåret är museet bemannat på deltid, lämna gärna ett meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp, eller skicka e-post till
arstaslottsmuseum@haninge.se
Hitta till Årsta
Buss 846 går till Årsta slott från Västerhaninge station.
Adress: Årsta slott, 137 95 Österhaninge.
Parkering finns vid infarten till slottsområdet.

Årsta slottsmuseum är medlem i
Sveriges museer
Svenskt kulturarv

Årstasällskapet

Årstasällskapet bildades 1985 och verkar för att sprida kännedom om Fredrika Bremers liv och verk. Föreningen har möjliggjort att en unik samling personliga föremål, böcker, möbler och konst som tillhört Fredrika Bremer visas i Årsta slottsmuseum. Läs mer om Årstasällskapet.

Senast uppdaterad: 11 oktober 2022