Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Innovativa medarbetare stöttar kollegor med skyddsutrustning

Nyligen har social- och äldreförvaltningens medarbetare hittat nya vägar att fylla på förråden av skyddsförkläden med lång ärm. Något som är eftertraktat i kommunens verksamheter

Foto: Haninge kommun

För att möta efterfrågan av skyddsförkläden med lång ärm har medarbetare inom social- och äldreförvaltningen tillsammans sökt efter goda exempel hur dessa förkläden kan tillverkas. Genom Youtube-klipp har de nu kunnat skapa en egen produktionskedja.

- Jag har tittat på flera olika Youtube-klipp för att se vilket alternativ som är bäst för att göra skyddsförkläden med ärm. När vi sedan fick ta del av Södersjukhusets instruktionsfilm valde vi att följa den, säger Marie Wallander, utredare.

Materialet hämtades upp från ett företag i Upplands Väsby som vanligtvis producerar plåtmaterial. För att hjälpa till i rådande situation har de ställt om produktionen. Företaget har nu möjlighet att efter ritning skära ut plastformar.

- Vi har nu cirka 500 plastdelar som vi nu monterar ihop. Detta gör vi genom en egen så kallad löpande band verksamhet. Det går bra men vi har just startat, vi ser redan nu att vi skulle kunna öka på antal personer för att få upp farten lite säger Per Carlsson, tillgänglighetsstrateg.

Plasten som används till förklädena är förpackade i stora travar och behöver därför tas isär en och en.

-Det är lite klurigt, en känsla som många har i livsmedelsbutikerna när påsen till frukten är svår att öppna säger Per Karlsson.

Sedan är nästa steg häftning för att därefter svetsa ihop ärmarna med hjälp av en varmluftspistol. Sista momentet består av kvalitetskontroll och paketering.

- Det här kanske inte är det billigaste och effektivaste sättet men det känns fantastiskt att få bidra till något som kan rädda liv säger Linda Romlin, verksamhetscontroller.

Tillgång till skyddsutrustning

Haninge kommun hanterar flera olika utmaningar just nu med anledning av smittspridning av covid-19. Kommunen har bra kontroll på behoven av skyddsutrustning. Vi har gjort och gör löpande beställningar av det som behövs. Även våra egna verksamheter som har arbetsträning tillverkar just nu skyddsvisir. Handsprit har tidigare tagits fram på Fredrika Bremergymnasiet och allt detta används i verksamheterna.

Mer information om skyddsutrustning

Senast uppdaterad: 27 april 2020