Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun på Trädgårdsmässan i helgen

Planerar du att besöka Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i helgen? Passa då på att kika in vårt projekt Blomsterhinken i utställningen Earth Square Meter. Med Blomsterhinken kan fler enkelt odla på liten yta som exempelvis på sin balkong och bjuda våra viktiga pollinerare på blomsterfest. Helt enkelt bidra till den biologiska mångfalden på ytor dit pollinerare normalt inte lockas.

Projektet Blomsterhinken

Visste du att bin och humlor flyger högt i sin jakt på mat, gärna upp i 25 meter höga ekar eller parklindar. Så lek med tanken vad som händer om allt fler odlar på sin balkong i ett höghus.

– Vi vill se vad som händer om allt fler odlar på sina balkonger i höghus. Blomsterhinkens syfte är just detta och vi tror att ju mer ”trädlikt” ett höghus blir och ju mer mat som skapas desto fler pollinerare hittar dit. Detta bidrar till att öka den biologiska mångfalden på ytor dit pollinerare normalt inte lockas, säger Maria Andersson, parkingenjör Haninge kommun.

Tips för den odlingssugne balkongägaren

Håll ögonen öppna mot slutet av april i Handen och i Västerhaninge. Då planerar vi att dela ut ett antal blomsterhinkar inklusive jord och frön till odlingssugna balkongägare med uppmaningen: Låt Haninge blomma – gå från balkongbetong till blomsterfång och bjud pollinerarna på fest i #blomsterhinken.

Vi hoppas genom aktiviteten på fler blomstrande höghus med målet att fler bidrar till att öka den biologiska mångfalden.

Senast uppdaterad: 21 mars 2024