Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kommunala ordningsvakter för ökad trygghet i Haninge

Måndag 13 maj åker de första kommunala ordningsvakterna ut i Haninge. Det är Polisens uppgift att upprätthålla lag och ordning på allmän plats. Samtidigt har kommunen ett omfattande ansvar för våra Haningebors trygghet. Ordningsvakternas roll blir att stödja Polisen.

ordningsvakter och polis Ordningsvakter kommer nu att stödja Polisen i deras arbete med att trygga Haninge. Foto: Fredrik Hjerling

Kommunstyrelsen i Haninge beslutade hösten 2023 att avsätta två miljoner kronor för införande av kommunala ordningsvakter. Ordningsvakterna ska stödja Polismyndigheten i deras arbete med att upprätthålla ordningen på allmän plats. Detta blev möjligt tack vare den nya ordningsvaktslagen som trädde i kraft vid årsskiftet.

Ordningsvakterna blir ett tryggt komplement

I det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som sker i kommunens verksamheter, tillsammans med lokalpolisen, bostadsbolag, fastighetsägare, föreningslivet och företagare, blir ordningsvakterna ett bra komplement.

Ordningsvakterna arbetar alltid två och två. De bär ljusblå uniformer och gula reflexvästar med texten ”ordningsvakt” och har ordningsvaktsemblem. De förflyttar sig med bil och arbetar sedan till fots i kommundelarna, i första hand utomhus. Beslutet gäller för 2024 och därefter omprövas satsningen för eventuell förlängning.

Läs mer om ordningsvakter och deras befogenheter på Polisens hemsida.

Haninge kommun upphandlar denna tjänst från bevakningsbolaget AVARN.

Senast uppdaterad: 14 maj 2024