Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommuns kulturstipendiater 2023

Haninge kommuns kulturstipendier 2023 tilldelas Saga Fribyter, Sune Nilsson, Frida Franzén och Karin Ahlin - en blivande operastjärna, en hembygdsivrare, en självutnämnd "tantrockare" och en författare med barnfokus. Kulturstipendierna delades ut på scenen på Poseidons torg under Haningedagen 2023.

Tre personer framför Haninge kommuns logga. Karin Ahlin, Nicole Forslund och Sune Nilsson på Haningedagen 2023. Foto: Haninge kommun

– Idag fick jag den stora äran att dela ut Haninge kommuns kulturstipendier till fyra fantastiska stipendiater, som på olika sätt berikar och bidrar till kulturell mångfald i Haninge. Deras passion, talang och engagemang inspirerar oss alla, och vi ser med spänning fram emot deras fortsatta utveckling, säger Nicole Forslund (L), idrotts-, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Saga Fribyter - Ungdomsstipendium

Motivering:
"Haninge kommuns ungdomsstipendium 2023 tilldelas Saga Fribyter för fortsatt musikalisk utveckling inom operagenren. Saga bestämde sig tidigt för musiken och under pandemin tog hon sig in på kandidatprogrammet vid Stockholms konstnärliga högskola. Enligt utsago fångar hon nuet, är rikt begåvad och har det som gör att man blir berörd. Noggrannhet och ödmjukhet utmärker henne som person. Vi vill bidra till att hon ska kunna fortsätta att utvecklas i sin sångkarriär, därför tilldelas Saga årets Ungdomsstipendium."

Sune Nilsson - Meritstipendium

Motivering:
"Haninge kommuns Meritstipendium 2023 tilldelas Sune Nilsson för sin gärning som folkbildare och för sitt oförtröttliga arbete med att öka kunskapen om hembygden och dess historia. Sune driver www.haninge.org, en uppskattad webbplats och forum för kunskapsutbyte och diskussioner. Här finns ett rikt bildarkiv och över 400 artiklar, hans egna och andras, om Haningetrakterna förr och nu. Utöver detta har Sune ett stort engagemang och är en viktig, entusiasmerande och drivande kraft i Haninge Hembygdsgille."

Frida Franzén - Arbetsstipendium

Motivering:
"Haninge kommuns Arbetsstipendium 2023 tilldelas Frida Franzén för fortsatt musikalisk utveckling. Hårt och vackert – förvaltande och framåtblickande. Ett helt unikt, naturligt uttryck där texten, melodispråket och rösten skapar en helt egen plats i svensk Rock’n’roll-historia. Frida skriver ur ett kvinnligt perspektiv som berör och behövs. Utvecklingen och mognaden det senaste året har varit stor och vi ser fram emot att få följa hennes fortsatta utveckling."

Karin Ahlin - Arbetsstipendium

Motivering:
"Karin Ahlin tilldelas Haninge kommuns Arbetsstipendium för sitt engagerade och flitiga arbete med att skapa och utveckla fungerande berättelser i ord och bild för små barn och stora föräldrar. Hon arbetar nu på tre olika bilderboksidéer delvis med en ny berättarteknik och utvecklar det egensinniga språket, som speglar hennes djupa kärlek, ömhet och tillgivenhet för barn. Vi anser henne vara en värdig mottagare av arbetsstipendiet och ser fram emot att se och läsa de två böcker som kommer att ges ut under 2023."

Utdelning av Haninge kommuns kulturstipendier ägde rum den 16 september 2023. Beslutet togs av idrotts-, kultur- och fritidsnämnden den 14 juni.

Senast uppdaterad: 18 september 2023