Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Grattis Ribbyskolan till nomineringen av Haninge arkitekturpris 2023

Haninge arkitekturpris lyfter projekt som bidrar till trivsel och stolthet. Skolbyggnaden är en av tre finalister som tävlar om priset. De övriga finalisterna är köksträdgården i Jordbro och kvarteret Storseglet i Vega.

Här kan du nominera Ribbyskolan till Haninge arkitekturpris senast den 31 oktober.

Juryns motivering

Ribbyskolan i Västerhaninge behövdes byggas ut, en fördubbling behövdes för att få till en F-9 skola för ett växande Västerhaninge. En komplex uppgift att lösa med grannar som Västerhaninge kyrka, Ribby gård och de gamla skolbyggnaderna med för sin tid, tidstypisk skolarkitektur.

MAX arkitekter har med bravur tagit sig an uppgiften. Genom att bryta upp byggnaden i mindre volymer, blir det en tydlig koppling till omgivande bebyggelse men även en naturlig uppdelning av skolans olika funktioner. Den centrala huskroppen får då funktionen som skolan hjärta, där de olika delarna binds samman genom trapphus och entréer.

Genom att också ta upp motiv från de äldre skolbyggnaderna som tex horisontella fönsterband, partier med skivmaterial och dämpade kulörer på ett samtida sätt, skapas en fin genomtänkt helhet av de olika delarna.

Med nya Ribbyskolan har Västerhaninge fått både en större skola, en samtida läroplats och en framtida kulturmiljö.

Senast uppdaterad: 10 november 2023