Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

En väg mot fast anställning och karriärutveckling i kött- och charkbranschen

Haninge kommun satsar nu på lokala jobbspår som inte bara ger deltagarna en fast anställning utan också öppnar dörren till en meningsfull karriär inom kött- och charkbranschen.

En bild på kött- och charkuteriarbete Kött- och charkuteriarbete Foto: MostPhotos

Dessa jobbspår utgör en central del av samverkan mellan kommunen och Arbetsförmedlingen, och de har en dubbel funktion: att tillgodose arbetsgivarnas kompetensbehov och att erbjuda en effektiv väg till arbete för de som tidigare har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden.

En skräddarsydd väg till anställning och personlig utveckling

Lokala jobbspår skräddarsyr utbildnings- och anställningsvägar som utvecklas genom ett nära samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunen. Dessa vägar utgår från en eller flera arbetsgivares kompetensbehov och har som primärt mål att säkerställa att deltagarna inte bara får en anställning, utan även möjligheten till långsiktig karriärutveckling i detta fall inom kött- och charkbranschen.

Detta kan du förvänta dig av kött- och charkbranschen

Att arbeta inom kött- och charkbranschen är att ägna sig åt ett äkta hantverksyrke. Här är några höjdpunkter som du kan förvänta dig när du väljer denna yrkesväg.

Yrkesstolthet

Du kommer att arbeta med högkvalitativa livsmedel och bidra till att producera produkter av högsta kvalitet. Detta är en bransch där yrkesstolthet är högt värderad.

Stadigvarande och långsiktiga jobb

Genom lokala jobbspår ges du möjlighet till en fast anställning, vilket ger stabilitet och långsiktig sysselsättning. Ingångslönen inom branschen ligger vanligtvis mellan 24 000 – 25 000 kronor. Detta är en bransch där arbete lönar sig. Arbetstiderna är ofta mellan kl. 06.00 till 15.30 med kortare arbetsdagar på fredagar, vilket ger en balans mellan arbete och fritid.

Lagarbete

Du kommer att vara en del av ett team av engagerade kollegor och får möjlighet att lära känna nya arbetskamrater. Arbetsuppgifterna är ofta fysiska, och cirka 30% av arbetstiden kan inkludera tvätt av maskiner och andra arbetsmoment som kräver fysisk ansträngning.

Inga förkunskaper behövs

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet inom branschen. Det som krävs är att du har en nyfikenhet och intresse för yrket, samt att du förstår och kan kommunicera på svenska. Branschen inkluderar både stora industrikoncerner och mindre familjeföretag, vilket ger dig möjlighet att hitta en arbetsplats som passar din personlighet och arbetsstil.

Utbildningens steg

För att komma igång med din karriär inom kött- och charkbranschen erbjuder vi en strukturerad utbildning som består av två steg.

Steg 1: Yrkeskompetensbedömning (3–4 veckor)

Innehåller introduktion till yrken styckning och charkuteritillverkning.

Steg 2: Yrkesutbildning i fem månader.

Innehåller arbetsplatsförlagd utbildning kombinerad med digitala utbildningar interaktiv med text, bilder och film.

Språkstöd finns på arabiska, farsi, somaliska, tigrinja, engelska, ukrainska och ryska.

Eftersom yrkena kräver praktiskt hantverkskunnande kommer de digitala utbildningarna främst att tjäna som introduktionsavsnitt innan momenten praktiskt övas på ute i produktionsanläggningarna.

Anmälan till utbildningen

Skicka din intresseanmälan och CV till arbetsgivargruppen@haninge.se

Så bjuder vi in dig till ett informationsmöte och intervju.

Senast uppdaterad: 25 september 2023