Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Besiktningen av vägskadan på Torfastleden klar

När en del av Torfastleden skadades vid ett kraftigt regn i somras, beställde kommunen en besiktning för att ta reda på orsaken till händelsen. Besiktningsrapporten är nu klar och visar på fyra orsaker till att skadan uppstod.

Bild som visar före och efter vägskadan på Torfastleden Bild som visar vägskadan på Torfastleden och efter att den har åtgärdats. Foto: Haninge kommun

Fredag den 28 juli regnade det extremt mycket under ett par timmar i Haninges centrala delar. Det ledde till att vägen kollapsade på en sträcka om cirka 10-15 meter där en bäck går under vägen. De rör som ska leda vattnet under vägen sattes delvis igen och fick de stora vattenmängderna att i stället trycka sig genom sanden och gruset under vägbanan. Det gjorde att asfalten gav vika och föll ner i hålrummet som bildades. Torfastleden mellan Nynäsvägen och Söderbyleden var helt avstängd för all trafik under reparationsarbetet. Den 10 augusti kunde vi öppna den igen.

I samband med händelsen valde Haninge kommun att starta en oberoende utredning om orsaken till händelsen. Besiktningsrapporten är nu klar och visar på fyra orsaker till vägkollapsen:

  • Skarven mellan de nya och gamla vägtrummorna var inte tät och trummorna var av olika storlek. Detta har uppstått när Torfastleden breddades för gång- och cykeltrafik under 2022.
  • Att den nya trumman, uppströms, var större än den gamla gjorde att bråte som tagit sig in i den större trumman fastnade vid skarven.
  • Rensning av diket var eftersatt.
  • Vägbanken under den gamla vägen bestod av finmaterial som lätttransporterades bort med vattenflöden.

Haninge kommun har med denna rapport fått en besiktning som dokumenterat orsaken till skadan. Vi utreder nu hur det kunde hända och var ansvaret ligger för det inträffade.

Senast uppdaterad: 1 september 2023