Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hjälp oss att återbruka sommarens blommor

Det har nu blivit tid att plocka in sommarens blommor och dags att återbruka dem. På onsdag den 1 november kl 13 delar vi med oss av årets sommarblommor. Välkommen till Poseidons torg i Handen. Det är först till kvarn som gäller.

Maria Andersson, parkingenjör i Haninge kommun berättar varför det är så viktigt med återbruk och kring mottagandet av årets sommarblomstema "återbruk och humlesurr" hos kommunens invånare.

Maria, varför tycker du det är så viktigt med återbruk?

– För oss på kommunen är det viktigt att tänka cirkulärt, hållbart och långsiktigt. Det gör vi bland annat genom att köpa lokalt odlade växter och välja växter som vi sedan kan skänka till kommuninvånarna vid säsongens slut där de får ett andra liv.

Genom att återbruka växterna förlänger vi deras livslängd. En stor miljövinst med att återbruka växter är att vi tar vara på de vi har använt och på så sätt minskar behovet av nytillverkning.

Berätta om hur årets sommarblomstema tagits emot

– Temat har tagits emot mycket bra! Många har uttryckt glädje över att vi uppmärksammat de viktiga ämnena återbruk och biologisk mångfald.

Under Haningedagen i september fick vi till exempel frågor om hur man själv kan bidra till biologisk mångfald i sin närhet, på den egna balkongen eller i sin trädgård. Vi hade givande diskussioner med besökare om hur vi arbetar med gräsklippningen i kommunen. Alltså att vi låter gräsmattorna växa fritt till större del och låter dem gå i blom allt för att skapa attraktivare ytor för våra vilda pollinerare och på så sätt locka insekter till våra parker och grönområden.

Vi som arbetar med att planera för vår- och sommarblomsplanteringar tycker vi gör ett värdefullt jobb då vi också tänker in cirkulära och biologiska värden och inte bara tittar på estetik, färg och form.

Kommer ni att ha något tema för blomsterfloren även nästa år? 

– Vi kommer ha tema för 2024 års planteringar också och har absolut funderat över det. Kanske har vi inte arbetat klart med återbruk och humlesurr, kanske vill vi utveckla det ytterligare. Vi får se var vi landar!

Välkommen att återbruka årets sommarblommor

Kom och hjälp oss att återbruka årets sommarblommor och ge dem ett andra liv!

Datum: den 1 november

Tid: kl 13-15 (observera att det finns begränsat antal och kan ta slut innan kl 15)

Plats: Poseidons torg i Handen

Senast uppdaterad: 2 november 2023