Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hållbar by segrare i Energiverkstan 2023

HagaLyckebyskolan 5c blev vinnare med sitt detaljrika modellbidrag ”En hållbar by”. Juryn fastnade särskilt för elevernas idé om att kunna leva både klimatsmart och modernt.

Alster av återbruksmaterial. Vinnarbidraget "En hållbar by" skapat av HagaLyckebyskolan 5c. Foto: Patrik Swede, Haninge kommun

Med ett starkt engagemang hos allmänheten röstades tre finalister fram under gångna veckan, och en jury fördelade pallplatserna. HagaLyckebyskolan 5c tog hem förstapriset hos en enad jury. I motiveringen konstaterade juryn bland annat att bidraget är ”kreativt och konstnärligt”, ”visar stor kompetens hos eleverna för hållbarhetsfrågan” och att det är en ”bra utgångspunkt att det ska gå att leva både modernt och klimatsmart”. Juryn är i år sammansatt av Veronica Pagard Salem, ny ordförande Grundskolenämnden, Haninge kommun, Simon Ahlström, Earth hour-kampanjen hos Världsnaturfonden WWF, Petronella Troselius, klimat- och miljöstrateg, Haninge kommun och Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare, Haninge kommun. Uppdraget har varit att bedöma budskapet, originaliteten, utförandet.

I år har tävlingen engagerat omkring 150 elever i byggandet av modeller. Tävlingen Energiverkstan är en del av ett klimattema som skolklasser i årskurs 5 kan genomföra hos Miljöverkstan. Där deltog nästan 300 elever i år.

Miljöverkstan är Haninge kommuns naturskola, som är placerat centralt på Utbildningsförvaltningen och arbetar upplevelsebaserat med Lärande för hållbar utveckling.

Tvåa i tävlingen kom Måsöskolan klass 5bs ”Klimatsmarta skolan”, där juryn lyfte det cirkulära tänket, bland annat kring matproduktion och matsvinn. Spännande var också gungorna som genererar energi, tyckte juryn.

Tredje pris gick till Måsöskolans klass 5c och bidraget ”Klimatsmarta Vega”. Juryn uppmärksamma särskilt att eleverna valt att fokusera på sin egen stadsdel och att det fanns flera bra idéer att skicka med till kommunens stadsplanerare.

Petronella Troselius, kommunens klimat- och miljörådgivare är veteran i juryn. Hon tycker att bidragen visar stor kunskap om helhetsperspektivet och hur hållbarhet hänger ihop.

- Den här generationen har en helt annan förståelse från start än vad tidigare generationer har haft. Bidragen är också olika, det visar att vi måste utveckla så många olika delar av samhället i klimatfrågan, säger Petronella Troselius.

Prisutdelningen sammanfaller med klimatmanifestationen Earth hour, som genomförs i morgon lördag. Där kan alla bidra i symbolhandlingen att släcka lampor och stänga ner sina elapparater mellan klockan 20.30 och 21.30.

Priserna i tävlingen är ett bidrag till klasskassan.

Juryns utlåtande i hel text:

  1. En hållbar by. Utförandet är kreativt och konstnärligt med en stor detaljrikedom. Bidraget visar på stor kompetens hos eleverna för hållbarhetsfrågan. Det finns ett helhetstänk, en stor komplexitet med kretsloppet samt att man nyttjar det som är bra i samhället. Bra utgångspunkt att det ska gå att leva både modernt och klimatsmart.
  2. Klimatsmarta skolan. Innovativt utförande med stor detaljrikedom och möjlighet att se in i byggnaderna. Det finns ett tydligt cirkulärt tänk med matproduktion och matsvinn. Många bra idéer att ta vidare i utvecklingen av skolor och skolgårdar, till exempel den spännande idén att ta till vara rörelseenergin från gungorna.
  3. Klimatsmarta Vega. En fin helhetsbild där eleverna har fått med många delar av en hållbar stad. Det har lagts tid på att ta fram en snygg modell. Nytänkande att de lyfter urinen som en resurs att ta hand om. Kul att eleverna har funderat på hur de kan utveckla sin egen stadsdel. Många bra idéer att skicka till kommunens stadsplanerare.

Senast uppdaterad: 24 mars 2023