Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vikingaskolan i Haninge vinner Svenska Akademiens svensklärarpris

Grattis till oss på Haninge kommun! Hos oss jobbar nämligen svenskläraren Jessica Mellgren som i dagarna vann Svenska Akademiens svensklärarpris. Det är en prestigefylld utmärkelse som delas ut till lärare som genom sin gärning stimulerat intresset för svenska språket och för litteraturen.

Porträttbild på svenskläraren Jessica Mellgren från Vikingaskolan Svenskläraren Jessica Mellgren från Vikingaskolan

Jessica undervisar i svenska som andraspråk (SvA). Hon har arbetat som svensklärare i 26 år och fem år på Vikingaskolan.

Grattis Jessica, hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt. Att få detta erkännande är stort och väldigt roligt, säger Jessica glatt.

Berätta om din bakgrund.

– Jag är utbildad grundskollärare i svenska och samhällsorienterade ämnen för årskurs 1-7. Jag är även utbildad lärare inom engelska och svenska som andraspråk för årskurs 1-9. De första 15 åren var engelska mitt huvudämne. Efter att jag vidareutbildat mig i svenska som andraspråk har det varit mitt främsta fokus.

Varför tror du att just du har fått det här priset?

– Jag tror det handlar om mitt engagemang och min kärlek till litteraturen. I min undervisning utgår jag från böcker. Jag tycker att högläsning, textsamtal och sedan bearbeta det lästa i skrift på något sätt är otroligt roligt och det tror jag smittar av sig till eleverna, säger Jessica och fortsätter:

– Kreativitet och lust är viktigt för mig. Mitt mål är att ge eleverna läsupplevelser och att göra läsningen angelägen. Sen är det också viktigt att skapa bästa förutsättningarna för att eleverna ska lyckas när de arbetar på egen hand. Där är olika former av stöttning väsentlig.    

Jessicas tre bästa tips för att skapa den mest inspirerande och lärande miljön i klassrummet:

  1. Högläs ofta och samtala om texten. Var nyfiken på eleverna, lyssna in och bekräfta deras tankar.
  2. Språklig stöttning är otroligt viktigt. Visa exempel, skriv tillsammans innan du låter eleverna skriva på egen hand. Uppmuntra eleverna att använda modersmålet som resurs.
  3. Var en läsande förebild. Prata böcker och läsning med eleverna.

 

Senast uppdaterad: 23 maj 2023