Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad gör din tonåring på skolavslutningen?

Som vuxen finns det en hel del du kan göra för att din tonåring ska få en fin och minnesvärd skolavslutning. Det är viktigt att du pratar med din tonåring och andra vuxna om hur skolavslutningen ska firas.

Somriga blommor Foto: Barbro Wickström, Mostphotos.se

Trots att färre tonåringar dricker alkohol är det många som tycker att fest och alkohol hör till skolavslutningen. Att dricka alkohol ökar risken för att råka illa ut. Din tonåring kan bli hetsad till att dricka mer, prova andra droger, hamna i bråk eller utsättas för våld.

Att du som är förälder är viktig råder det ingen tvekan om. I undersökningar har man sett att tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så i stunden. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020).

Ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Vi vill därför uppmana dig att ta reda på vad ditt barn ska göra och vilka ditt barn ska umgås med. Prata med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma. Det är också viktigt att du sätter tydliga gränser kring alkohol och droger.

Tisdag den 13 juni är det skolavslutning i Haninge

Under kvällen har Haninge kommun en gemensam trivselinsats i samverkan med polisen. Vi som arbetar ute på fältet är socialtjänstens förebyggarteam, enheten för trygghet och säkerhet, fältassistenter och föreningsdriven trivselvandring.

Kontakt under kvällen

Fältassistenter: 08-606 96 60
Polis: 11414 eller 112
Socialjour: 020-70 80 03

Vi önskar er alla en fin skolavslutning!

Vanligt förekommande droger

I Haninge ser kommunens förebyggarteam, fältassistenter och polis en ökad användning av vitt snus, e-cigaretter, lustgas och cannabis bland ungdomarna.

Läs om droger som förekommer bland ungdomar och vad du som vårdnadshavare bör vara uppmärksam på

Senast uppdaterad: 9 juni 2023