Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sinnesrum på kommunens äldreboenden

Tre av kommunens vård- och omsorgsboenden som drivs i kommunal regi har fått varsitt sinnesrum där de boende kan drömma sig bort till skärgården och ta del av fördelarna med ljusterapi. Rummen är ett sätt att verka för hälsa och välmående samtidigt som vi sätter guldkant på tillvaron för våra seniorer.

Två trädgårdsstolar står inomhus framför en vägg som är tapetserad med skärgårdstema Sinnesrummet på Terrassens vård- och omsorgsboende Foto: Haninge kommun

I sinnesrummet kan de boende sätta sig till rätta i rum som är inredda med heltäckande tapeter och detaljer i skärgårdstema. När effekterna i rummet sätts i gång skapar sollampan, fläkten, ljudeffekterna av vågskvalp och doften av tjära en känsla av att befinna sig utomhus en strålande sommardag.

- Sinnesrum är ett sätt att höja livskvalitén och sätta guldkant på tillvaron för våra äldre. Rummen har hälsofördelar för de boende och skapar bättre förutsättningar för social samvaro på boendet, säger Pontus Svanamo, verksamhetschef på Terrassens vård- och omsorgsboende.   

På andra boenden i landet med liknande rum har medarbetare sett en lugnande effekt på de boende som också haft lättare att ventilera känslor i den avkopplande miljön. På några boenden har man också sett en minskad förbrukning av lugnande läkemedel.

Ljusterapi i liknande typer av rum har också minskat isolering och fyllt en viktig social funktion. Upp till fem personer kan sitta tillsammans i rummet och får då en naturlig plats att umgås på. Sinnesrummet kan dessutom väcka minnen till liv för personer med demens som känner igen miljöerna från tidigare faser i sitt liv.

De tre kommunala boendena Terrassen, Hagagården och Johanneslund har fått varsitt sinnesrum som utöver hörnan för ljusterapi och socialt umgänge har lite olika inredning. Exempelvis finns en liten frisörsalong och en manikyrstation på ett av boendena.

Senast uppdaterad: 20 februari 2023