Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ribbyskolan – den upprustade skolan med anor från förr

Den här terminen är eleverna välkomna tillbaka till den nyrenoverade och tillbyggda Ribbyskolan i Västerhaninge. Efter jullovet började förskoleklasserna upp till årskurs 6 sin verksamhet. Senare under våren kommer även årskurs 7–9 att flytta in i skolans fräscha lokaler.

Ribbyskolan har varit stängd sedan 2020 för renovering och ombyggnation. Eleverna har tillfälligt fått husera i Ribby 1 och Nytorpskolan. Under den här terminen flyttar alla tillbaka successivt till Ribbyskolan. Planen har varit att först låta barnen upp till årskurs 6 få egentid i skolan, så att de kan känna sig trygga med de nya omgivningarna. Efter sportlovet är det dags för årskurs 7–9 att bekanta sig med den upprustade skolan. Totalt är det 900 barn och ungdomar som blir elever i Ribbyskolan efter inflyttningen.

– Det är många som har varit på besök redan och många har visat intresse av att komma till oss. Inte bara elever och vårdnadshavare, men också grannar och kommunens invånare. Ribbyskolan fyller 60 år i år och här finns en historia som man är nyfiken på hur vi har utvecklat och förvaltat, säger Ribbyskolans rektor Jesper Samuelsson.

Skolans nya regel – inga uteskor inomhus

För att komma in i skolan måste alla – elever, pedagoger, vårdnadshavare och besökare – ta av sig skorna. Förutom studieplatser och sköna fåtöljer att sitta i, finns det i korridorerna även särskilda skåp för att ställa uteskorna i. Ribbyskolans nya skoregel är främst ett pedagogiskt grepp som ska bidra till att skapa trivsel.

– Om man tar av sig skorna, blir man mer dämpad. Det bidrar till en lugnare och familjär atmosfär med hemmakänsla. Inte bara är det bra för eleverna. Följden av detta blir även en positiv arbetsmiljö för oss som arbetar här, berättar rektorn.

Trygghet och säkerhet

Ribbyskolan, såsom alla kommunala grundskolor, arbetar metodiskt med flera aspekter av trygghets- och säkerhetsfrågorna.

– Det här med att ta av sig skorna är även en symbolhandling för att skapa trygghet. Vi arbetar med trygghet på alla nivåer. Bland annat har vi inrättat ett trygghetsteam med både vuxna representanter och lite äldre elever som följer upp tryggheten i skolan systematiskt, säger Jesper.

De nya lokalerna

Lokalerna i Ribbyskolan är till färg, form och inredning utformade med pedagogisk och hållbar eftertanke. Till exempel finns det särskilda ytor för studiero för de äldre eleverna, och ytor för fritidsverksamhet för de yngre eleverna. Ljuddämpande väggar möter här inredningsfärger som är lugnande och naturnära.

I lokalerna finns energibesparande sensorer som styr när lamporna ska tändas och släckas beroende på om det finns någon i lokalen. Alla vattenkranar har även de sensorer som styr när vattenflödet ska gå i gång. Men allt är inte bara nytt. En del saker har även återanvänts från skolans gamla inredning, såsom vissa skåp, fönsterbrädor och taklampor. Att behålla kvar sin historia har varit viktigt för Ribbyskolan i renoveringsprojektet.

Senast uppdaterad: 7 mars 2023