Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ett år har gått sedan Ukraina invaderades av Ryssland

Den 24 februari startade invasionen som bland annat resulterat i att åtta miljoner människor tvingats fly från Ukraina. Idag uppskattas att det finns cirka 800 ukrainska flyktingar i Haninge. Till deras hjälp har kommunen en ukrainsktalande integrationsassistent. Vi passade på att ställa några frågor till henne om hennes roll och arbete i kommunen.

Ukrainsk flagga Ukrainsk flagga Foto: MostPhoto

Redan efter några veckor kom de första flyktingarna till Sverige och flera kom till Haninge. Kommunen ställde snabbt i ordning gamla Runstensskolan som redan i början av mars kunde användas som ett så kallat evakueringsboende. Det blev ett av Migrationsverkets tillfälliga boendeplatser för nyanlända flyktingar och som mest bodde det cirka 150 personer där. Personal från kommunen och civilsamhället samt många volontärer hjälptes åt att bistå de ukrainska flyktingarna på olika sätt under våren.

Regeringen beslutade i juni om en mer jämn fördelning av mottagande av massflyktingar till alla Sveriges kommuner. Detta innebar att varje kommun fick ansvara för ett antal flyktingar enligt massflyktsdirektivet. Haninge kommun fick ansvaret för 59 ukrainska flyktingar som flyttade in i lägenheter i Haninge samtidigt som Runstensskolan avvecklades. Idag uppskattar kommunen att det finns cirka 800 ukrainska flyktingar i Haninge kommun, och nästan alla har alltså ordnat någonstans att bo på egen hand. Sedan vårterminen 2022 har 140 elever från Ukraina kommit till kommunens mottagningsenhet för inskrivning i förskola, grundskola och gymnasium.

I augusti 2022 anställde Haninge kommun Tanja Nordgren som integrationsassistent för att stödja och vägleda de flyktingar från Ukraina som anvisades till kommunen. Vi ställde några frågor till henne om hennes roll.

Vad har du gjort innan du började i den här rollen?

- Jag har haft en tillsvidareanställning inom hemtjänsten i Haninge kommun i några år. När kriget började blev jag utlånad för att jobba på evakueringsboendet, och det gjorde jag ända tills det upphörde. Då fick jag fortsätta som integrationsassistent.

Vad hjälper du ukrainarna med?

- Med det som andra nyanlända också behöver; hjälper dem att förstå det svenska samhället, stödjer dem i deras kontakter med till exempel vårdcentral, skolan, tandvården, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Just nu hjälper jag dem som behöver och påminner om att de nu i mars måste förlänga sin ansökan om skydd enligt massflyktsdirektivet.

Vad är de vanligaste frågorna du brukar få?

- Dom brukade fråga om hur allt fungerar, till exempel, är det så långa väntetider normalt på myndigheterna. Får man barnbidrag eller andra ersättningar, som andra flyktingar med uppehållstillstånd får. Hur ska det bli efter detta tillfälliga tillstånd? Hur kan jag få ett jobb, särskilt alla ungdomar frågar. Alla vill försöka tjäna egna pengar!

Hur kommunicerar du med dem du hjälper?

- De ukrainare som anvisats kan få tag på mig på mitt kontor och har mitt jobbtelefonnummer. Vi har en gemensam Telegram-grupp, ukrainare i Haninge. Jag har inte fått så många frågor från de som bor i eget boende men även de som vi i kommunen inte känner får gärna höra av sig via kommunens växel eller via mejl.

socialochaldreforvaltningen@haninge.se

 

Senast uppdaterad: 24 maj 2023