Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad gör din tonåring på valborg?

Valborg närmar sig och både ungdomar och vuxna kommer fira att våren är här. Men många kan känna oro inför firandet, eftersom vi vet att det är en kväll då risken ökar för att barn och ungdomar far illa på grund av tobak, alkohol eller droger.

Fyra glada tonåringar sittandes i skateboardramp. Foto: Mostphotos.com

På valborg besöker många familjer kommunens festplatser och har trevligt tillsammans. Men det är när alla vuxna gått hem som många ungdomar börjar sitt firande och då står alkohol ofta i centrum.

Att du som är förälder är viktig råder det ingen tvekan om. I undersökningar har man sett att tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så i stunden. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020).

Ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Vi vill därför uppmana dig att ta reda på vad ditt barn ska göra och vilka ditt barn ska umgås med. Prata med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma. Det är också viktigt att du berättar vad du tycker är okej eller inte kring alkohol och droger.

Fakta och råd om alkohol, droger och tonåringar

Tonårsparlören på IQ.se
Hur du som förälder kan prata med ditt barn om alkohol och annat som föräldrar ofta funderar på.
Tips och stöd – min tonårings drickande på IQ.se
Fler tips och råd på IQ.se
Alkoholhjälpen
BRIS
Föräldralinjen
Drugsmart

Polisen varnar för sniffning/boffning

Att sniffa eller boffa betyder att man andas in ångor eller gaser. När gaserna eller ångorna når hjärnan uppstår ett rus. Sniffning och boffning kan vara livsfarligt.

En vanlig gas att andas in just nu är lustgas, eller dikväveoxid N2O. Det används allt oftare som berusningsmedel. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige, men det är viktigt att känna till riskerna med att använda det för att uppnå ett rus. Att ta lustgas kallas även för att boffa.

Lustgasen ger ett rus på 1–2 minuter som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan även ge smärtlindring och hallucinationer

Polisen varnar nu för att inlägg om boffning ofta förekommer i barns sociala medier-flöden där man uppmuntrar och hetsar unga att prova.

Att boffa kan innebära livsfara och vårdnadshavare behöver vara uppmärksamma.

Trivselvandring på valborg

Under söndagskvällen den 30 april har den föreningsdrivna trivselvandringen, fältassistenterna, polis och socialtjänstens förebyggarteam  en trivselinsats i kommunen. De kommer att besöka platser där ungdomar brukar träffas.

Kontakt under kvällen

Om du behöver hjälp eller råd kring ditt barn eller vill lämna tips under kvällen är du välkommen att ringa:

Kommunens fältassistenter 08-606 96 60
Polisen 114 14 eller 112
Socialjouren 020-70 80 03

Evenemangskalendern

Hitta ditt närmaste valborgsfirande i evenemangskalendern

Senast uppdaterad: 9 februari 2024