Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tar du hand om din badsjö?

Lagom till biltvättarhelgen den 22-23 april drar kampanjen Ta hand om din badsjö igång. Genom kampanjen vill vi uppmärksamma alla Haninges invånare kring vikten av att inte tvätta bilen på sin uppfart och att inte slänga skräp, fimpar och snus på gatan. Regn och smältvatten samlas upp i dagvattenbrunnar och drar med sig skräpet som finns på gatan och rinner ut i närmaste vattendrag, sjö eller hav. Dagvattenbrunnen på din gata kan alltså vara början på din badsjö.

Dagvattenbrunn med kampanjen Ta hand om din badsjö Foto: Haninge kommun

När vi slänger fimpar, skräp och tvättar bilen på gatan förorenar vi det vatten vi sedan ska bada eller fiska i. Föroreningar som hamnar i vattnet påverkar även vattenlevande djur och växter negativt.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att ta hand om din badsjö:

  • Släng aldrig fimpar och skräp på gatan utan i papperskorgen
  • Tvätta alltid bilen i tvätthallen i stället för på gatan eller din uppfart
  • Lämna alltid in färg- och oljerester på återvinningscentralen
  • Har du en trädgård i närheten av vattendrag eller sjö är det viktigt att tänka på hur och om du ska gödsla dina gräsmattor och rabatter.

Läs mer om kampanjen Ta hand om din badsjö

Senast uppdaterad: 25 april 2023