Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Rekordmånga ungdomar har påbörjat sommarens feriepraktik

I veckan startade sommarens feriepraktik i Haninge kommun och hela 713 ungdomar har fått ett kommunalt jobb i sommar, vilket är den högsta siffran någonsin.

Parkarbetare rensar i rabatten Foto: Mostphotos

Ungdomarna arbetar inom en mängd olika yrkesområden såsom renhållning, trädgårdsarbete, kontorsbaserat arbete i kommunhuset på exempelvis HR och löneenheten eller hjälper våra yngsta och äldsta medborgare på förskolor och äldreboenden.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda så många av Haninges ungdomar feriepraktik i sommar. Vi är stolta över våra ungdomar och det spektrum med arbetsuppgifter som vi kan erbjuda. Det är så roligt att möta dessa ungdomar på väg ut i arbetslivet och ge dem arbetslivserfarenhet och förhoppningsvis inspiration till vidare arbete eller studier, säger Jonas Granlund, feriepraktiksamordnare.

Nya satsningar har skapat fler platser

I år har kommunen skapat en mängd nya feriepraktiksplatser genom två nya satsningar:

Samverkan Haninge, en överenskommelse mellan kommunen och sju aktörer inom det lokala näringslivet, erbjuder 275 ungdomar feriepraktik i sina egna bostadsområden. Målet är att bidra till ökad trivsel och trygghet i närmiljön. Projektet omfattar arbetsuppgifter inom till exempel upprustning av fastigheter, parker, grönområden, bygga odlingslådor och fågelholkar eller måla parkeringsrutor och farthinder.

Inför valet har kommunen också ett demokratiprojekt som involverar totalt 50 ungdomar. Inom projektet genomförs ett antal insatser för att öka kunskapen om och viljan att rösta. Bland annat kommer kommunens demokratiambassadörer genomföra både digitala insatser och insatser på plats i närsamhället där de kommer informera om hur valet går till och varför det är viktigt att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta.

En meningsfull och rolig sommar

Feriepraktik är ett sätt för Haninges ungdomar att ta sina första steg in på arbetsmarknaden och målet är att de ska få arbetslivserfarenhet och referenser till sitt CV samt att de ska få träna på att möta olika människor på arbetsplatsen.

– Vi hoppas att våra ungdomar får en meningsfull och rolig sommar där de också får erfarenhet och yrkesvägledning inför framtiden, säger Jonas Granlund.

Senast uppdaterad: 3 oktober 2022