Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Sista chansen att rösta på din favorit i Haninge arkitekturpris 2022

Nu är röstningsperioden avslutad. Tack för att du röstat på din favorit!

Kalvholmen, Vega Park och Smådalarö Gård är finalister till Haninge arkitekturpris 2022 Kalvholmen, Vega Park och Smådalarö Gård är finalister till Haninge arkitekturpris 2022 Foto: Olof Holdar

Vinnare utses i november och prisutdelning sker på stadsbyggnadsnämndens sammanträde i december.

Läs om finalisterna nedan

 

Motivering Kalvholmen

Kategori: Byggnad
Byggaktör: Privat
Arkitekt: SandellSandberg – Ansvarig arkitekt Thomas Sandell
År: 2021

Motivering:

På ön Kalvholmen inte så långt från Smådalarö ligger detta röda fritidshus med utsikt över Gränöfjärden. Fokus har varit ett tydligt formspråk, omsorgsfulla detaljer och en genomgående ljus faluröd ton. Huset tar upp element från traditionell arkitektur och smälter väl in i miljön. Men vid en närmare anblick ser man detaljer som avslöjar att det är ett samtida hus. Det är till exempel betongsockeln som nästan smälter ihop med berget, ett försvinnande litet takutsprång, en platt taknock, fönster och fönstersättning, alla detaljer som tillsammans avslöjar att det är nybyggt. Dessa detaljer skapar en byggnad med mycket karaktär samtidigt som huset faktiskt upplevs mindre än det verkligen är. Sommarhuset är ett fint exempel på gestaltning som inspirerats av traditionell arkitektur men med en tydlig samtida karaktär.

Motivering Vega Park

Kategori: Byggnad
Byggaktör: K2A
Arkitekt: Reflex arkitekter – Ansvarig arkitekt Anna Wijkmark 
År: 2019

Motivering:

På den östra sidan av Vega Allé i höjd med korsningen av Hermanstorpsvägen ligger en samling två och trevåningshus byggda som volymelement i trä. Varje huskropp består av tre enheter med varsin kulör, där de olika enheterna följer terrängen. Husen binds samman av en fasad klädd i träpanel där den djupa panelen på bottenvåningen skapar en relief och samtidigt en sockel som resten av huset vilar på. Volymerna separeras vertikalt av tydliga indrag där entréer är placerade. En fin detalj är att första husets kulör i varje enhet går igen i de andra husens fönsterpartierna och balkonger. En väl genomtänkt färgsättning tillsammans med fina detaljer och en lågmäld variation, skapar en väldigt fin träarkitektur. Hus med en tydlig identitet och uttryck i samklang med omgivningen.

Motivering Smådalarö Gård

Kategori: Byggnad
Beställare: Sabis AB
Arkitekt: Koncept Stockholm – Ansvarig arkitekt Ulf Maxe
År: 2021

Motivering:

Smådalarö Gård byggdes av Kaptenen Carl Peter Blom 1810 och blev under 1900-talet ett hotell som sedan byggts ut i omgångar. När de nya ägarna tog över 2011 fanns viljan att utveckla och bland annat få plats med en stor Spa-anläggning, det fanns också en stor byggrätt på fastigheten. Uppdraget gavs till arkitekterna att rita på en tillbyggnad större en den befintliga herrgården, den skulle också byggas ihop med resten av anläggningen. Resultatet har blivit en tillbyggnad med variation och fina detaljer. En byggnad som håller samman i kulör och material men får en variation med olika höjder och indrag i fasaden. Den har tydliga referenser till äldre arkitektur men genom sina detaljer och färgsättning blir det ett tydligt samtida tillägg. Arkitekterna lyckas också med balansakten att få herrgårdsbyggnaden att kliva fram trots att den nya tillbyggnaden är större en den befintliga. Men också hur nytt och gammalt kan ligga sida vid sida och tillsammans skapa något nytt och dynamiskt.

Senast uppdaterad: 1 november 2022